În timpul sarcinii, majoritatea femeilor se așteaptă să ia în greutate – și este absolut normal și sănătos să se întâmple asta. Organismul trece prin numeroase transformări pentru a susține dezvoltarea fătului, inclusiv creșterea volumului de sânge, formarea placentei și a lichidului amniotic, precum și dezvoltarea propriu-zisă a copilului. Toate acestea pot adăuga în jur de 9 kilograme până la finalul sarcinii. Cu toate acestea, viitoarele mame se confruntă cu dificultăți în a accepta schimbările corpului lor și pot fi tentate să încerce să piardă în greutate în această perioadă. Însă cât de sigur este acest lucru?
Potrivit Cleveland Clinic, și mai exact medicului Cara Dolin, specialist în medicină materno-fetală, pierderea intenționată în greutate în timpul sarcinii nu este recomandată și poate duce la lipsuri nutriționale periculoase pentru mamă și copil.
„Sarcina nu este momentul să încerci un plan de pierdere în greutate sau să lucrezi pentru o siluetă mai suplă. Dacă încerci să slăbești, ai putea rata nutrienții de care ai nevoie”, afirmă Dr. Dolin.
În timpul sarcinii, organismul are nevoie de o dietă bogată în vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. Dietele restrictive sau reducerea excesivă a caloriilor pot priva corpul de elementele necesare pentru o dezvoltare sănătoasă a fătului. Asta nu înseamnă însă că alimentația sănătoasă trebuie neglijată.
„Ar trebui să te concentrezi pe sănătate, nu pe pierderea în greutate”, sfătuiește specialista.
Răspunsul variază în funcție de indicele de masă corporală (IMC) pe care îl aveai înainte de a rămâne însărcinată. Ghidurile actuale recomandă următoarele:
Totuși, aceste numere sunt doar recomandări generale. Fiecare corp este diferit.
În primele 12 săptămâni de sarcină, nu este nevoie să iei foarte mult în greutate, deoarece fătul este încă mic. Pentru majoritatea femeilor, o creștere între 0.5 și 2 kilograme este considerată normală în acest stadiu. Dar asta nu înseamnă că trebuie să începi o dietă.
„Primul trimestru este o perioadă critică pentru formarea organelor, inclusiv a creierului și a măduvei spinării. Nu restricționa intenționat caloriile sau anumite alimente decât dacă medicul îți spune că este în regulă să faci asta”, explică medicul.
În cazul în care greața de dimineață duce la o pierdere involuntară în greutate, este important să discuți cu medicul.
Deși scopul nu este pierderea în greutate, o creștere excesivă poate duce la complicații.
„O greutate mai mare decât cea recomandată poate duce la probleme precum diabet gestațional sau preeclampsie. Medicul te poate ajuta să creezi un plan alimentar pentru o sarcină cât mai sănătoasă”, explică specialista.
Soluțiile simple, cum ar fi înlocuirea alimentelor procesate cu fructe și legume proaspete, pot avea un impact semnificativ. Și băuturile trebuie luate în considerare.
Activitatea fizică regulată este considerată sigură în timpul sarcinii și aduce numeroase beneficii care depășesc simpla gestionare a greutății. Poate ajuta la reducerea disconfortului fizic, creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea calității somnului. De asemenea, contribuie la scăderea riscului de apariție a unor complicații în sarcină și la reducerea șanselor de naștere prin cezariană.
Femeile care erau deja active înainte de a rămâne însărcinate pot continua cu activitățile obișnuite, cu condiția să își adapteze efortul în funcție de schimbările prin care trece corpul. Este normal ca intensitatea exercițiilor să scadă pe măsură ce sarcina avansează. În cazul celor care nu aveau un program de mișcare anterior, mersul pe jos este o opțiune sigură și eficientă pentru a începe.
Sarcina vine cu multe schimbări, inclusiv în ceea ce privește corpul. Însă această perioadă este temporară, iar o burtică în creștere este un semn al vieții pe care o porți.
„Te poți concentra pe revenirea la greutatea de dinainte după sarcină și după alăptare. Acum, sănătatea este cea mai importantă. Iar aportul adecvat de nutrienți este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului”, spune Dr. Dolin.