• 4 căței de usturoi zdrobiți
  • 1/4 cană ulei de măsline
  • 1/3 cană oțet
  • 1 lingură coriandru uscat, măcinat
  • ¼ linguriță piper negru
  • 1/2 linguriță turmeric
  • 1 lingură sare, ajustați după gust
  • 1  roșie, feliată sau tăiată cubulețe
  • 1/2 ardei verde, tăiată fâșii
  • 1 ceapă mare
  • 4 linguri sumac

SOS

  • 1 lingură de pastă tahini
  • 4 linguri de iaurt gras
  • 1/4 pahar de suc de lămâie
  • 2 linguri de oțet
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat

Extra, la alegere

  • salată verde, rucola
  • cartofi prăjiți
  • castraveți murați
  • ceapă roșie
  • pătrunjel verde tocat
  • castraveți proaspeți

Cum se prepară shaorma

Tăiați carnea în fâșii lungi și subțiri. Se prepară amestecând usturoi, ulei, oțet, condimente pentru carne, coriandru, piper negru, turmeric, scorțișoară și sare pentru marinare. Întindem marinata pe carne, acoperim si dăm la frigider peste noapte sau pentru cel puțin câteva ore.

Între timp pregătim sosul. Se amestecă toate ingredientele până când sosul devine omogen. Dacă sosul este prea gros, mai adăugați puțin suc de lămâie.

Se frige carnea într-o tigaie la foc mare până se evaporă. Apoi se toarnă un pahar de apă și se continuă gătirea până când carnea este fragedă. Se adaugă feliile de roșii și ardei și se amestecă până se descompun. Se ia tigaia de pe foc și se lasă la răcorit.

Se întinde sosul pe lipie. Peste sos se adaugă ceapă feliată, castraveții murați, sumac și pătrunjel tocat sau ingredientele preferate. Lipia se rulează și se servește imediat.

Sfaturi de gătit

Carne: Carnea de vită, vițel și miel sunt cele mai comune alegeri pentru shaorma libaneză. Alegeți tăieturi mai groase decât tăieturi subțiri. Dacă preferați pui sau curcan, evitați pieptul de pasăre deoarece se vor usca în timpul gătirii. Pulpele de pasăre au un gust mult mai bun.

Marinare: Pentru shaorma libaneză, combinați ulei de măsline, oțet și suc de lămâie, usturoi și o mare varietate de condimente intense. Carnea marinată este cea care conferă shaormei aroma sa specială, orientală. După ce se freacă bine bucățile de carne cu marinata, carnea este acoperită și lăsată la frigider peste noapte pentru a absorbi toată aroma.
Prepararea cărnii: Există trei metode de preparare a shaormei libaneze acasă. Carnea marinată tăiată în felii subțiri poate fi prăjită la grătar, coaptă în cuptorul foarte încins sau prăjită în tigaie. În general, carnea marinată se curăță de marinată înainte de gătit, altfel condimentele se vor arde.