Semnificația ouălor roșii de Paște. Cum a luat naștere tradiția și ce simbolizează de fapt

Puțini sunt cei care știu ce semnificație puternică are oul roșu. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre această tradiție
Semnificația ouălor roșii de Paște. Cum a luat naștere tradiția și ce simbolizează de fapt

Paștele este cea mai mare sărbătoare a lumii creștine și indiferent de tradiție, oul este un simbol al nașterii și al renașterii. Puțini sunt cei care știu ce semnuficație puternică are oul roșu. Mai mult semnificația ouălor de Paști este conturată în legendele creștine care se referă în special la patimile lui Isus. Iată care este semnificația ouălor de Paște.

Ouăle semnifică bucuria Învierii Domnului nostru Isus Hristos

În Biserica Ortodoxă, semnificația ouălor de Paști este cea a Învierii lui Isus. Prin cromatică lor roșie ouăle semnifică miracolul Învierii Domnului Isus Hristos. Oul este un simbol al lui Hristos cel înviat, dar și speranța credincioșilor într-o viitoare înviere.

Oul este este simbolul universal al reînoirii naturii, al reinceperii anului astrologic al echinocțiului de primăvară.

Semnificația ouălor roșii de Paște. Legendele ouălor roșii:

Una dintre cele mai populare legende spune că Maică Domnului a venit să-și plângă fiul iubit care fusese răstignit. Maica Domnului a adus un coș cu ouă pentru a-i îndupleca pe cei care îi chinuiau fiul.

Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui. Alimentele care nu lipsesc de la masă

„Aceștia însă nu au fost impresionați de darul ei și au ras. Îndurerată, Maică Domnului s-a așezat în genunchi în față crucii pe care era răstignit Isus, a pus coșul cu ouă jos, iar acestea s-au înroșit datorită picăturilor de sânge ce cădeau din rănile lui Isus.

Semnificația ouălor roșii de Paște
Semnificația ouălor roșii de Paște

Văzând această, Domnul a spus celor care se aflau de față că: ,,De acum înainte să faceți și voi ouă roșîi…întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”, precizează Doxologia.ro

În Europa Centrală

Se spune că Maria Magdalena i-a dat un cadou marelui împărat Tiberius, când a sosit la Roma. Este vorba despre un ou de culoare roșie. Oul simboliza sângele lui Isus și bucuria Învierii Mântuitorului. O povestire românească spune că Maria Magdalena ar fi vindecat-o și pe soția împăratului român de orbire.

Citește și. Preparatul care nu este de post, dar mulți români îl consumă fără să-și dea seama că e un produs de dulce. Se mănâncă doar în anumite zile din Postul Paștelui

O legendă tradițională europeană amintește despre replică evreilor că ,,Isus va învia din morți doar atunci când găină va face ouă roșîi”. În momentul când Isus a înviat, se spune că toate găinile au făcut ouă roșii și astfel s-a confirmat adevărul acestei credințe creștine.

O altă legendă despre evrei spune că după moartea lui Isus, mari căpetenii și preoți evrei s-au așezat la masă să se veselească, având printre bucate ciorbă de cocoș cu ouă fierte.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022. Ce nu ai voie să faci, când e dezlegare la pește

Unul dintre meseni amintind despre credință creștinilor că Hristos va învia după moartea sa a stârnit râsete printre mai marii evreilor și i-a făcut să afirme că ,,Isus va învia când cocoșul din mâncare va prinde viață și ouăle se vor inrosi”. În câteva momente cocoșul a prins viață și i-a stropit cu ciorbă fierbinte pe față, iar ouăle au devenit roșii.

În tradiția populară se crede că:

  • Ouăle roșii protejează animalele de boli și spirite rele
  • vindecă bolile oamenilor
  • îi apară de toate relele.
  • Tradiția spune că toți creștinii trebuie să meargă la biserica în seară de Înviere, să participe la slujba și să ia lumina.

În satele din Bucovina, ouăle de Paști erau vopsite doar în roșu și erau numite ,,merișoare”. Cu timpul obiceiul s-a mai schimbat și astăzi ele sunt vopsite și în verde, galben sau albastru.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *