Sfântul Gheorghe 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să pui la toate ferestrele din casă pentru a ține departe necazurile și ghinionul

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 23 aprilie.
Sfântul Gheorghe 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să pui la toate ferestrele din casă pentru a ține departe necazurile și ghinionul

Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie, iar anul acesta sărbătoarea pică la doar o săptămână după Paștele ortodox. Învierea Domnului Isus Hristos a fost sărbătorită pe 16 aprilie, iar pe 21 aprilie credincioșii au prăznuit Izvorul Tămăduirii. Sfântul Gheorghe 2023, tradiții și obiceiuri

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 23 aprilie. Denumit popular Sângiorz, ziua Sfântului Gheorghe 2023 marchează începutul anului pastoral și vine cu tradiții, obiceiuri și ritualuri. Acestea sunt menite să alunge farmecele și să țină la distanță bolile.

Sfântul Gheorghe a fost unul dintre cei mai iubiți apărători ai creștinismului, viteaz conducător de oști, care și-a păstrat credința în Dumnezeu cu prețul vieții sale.

Sfântul Gheorghe 2023, tradiții și obiceiuri
Sfântul Gheorghe 2023, tradiții și obiceiuri

S-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele.

CiteȘte și: Joia verde din Săptămâna Luminată. Ce nu e bine să faci sub nicio formă în această zi. Tradiții și superstiții

Ziua Sfantului Gheorghe este denumită și Sângiorz și marchează în calendarul popular începutul anului pastoral”, se precizează în Doxologia.ro.

Sfântul Gheorghe 2023, tradiții și obiceiuri

  • Sf. Gheorghe este considerat în tradiția populară ”cel mai mare peste câmpuri”, semănătorul tuturor semințelor.
  • În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.
  • Sfântul Gheorghe poate învinge vrăjitoarele sau poate să le zădărnicească actele
  • Tot el este garantul tuturor învoielilor și partonul tinerilor și al armoniei familiale.
  • În ziua de Sf. Gheorghe ciobanii formează turmele și fac prima mulsoare.
  • Nevestele ciobanilor pregătesc câte un colac în formă de cunună, ”colacul oilor”, care se pune pe găleată în timpul mulsului. Apoi, este rupt și mâncat de ciobani, de stăpânii turmelor, de oi și de câinii stânei.
  • În dimineața zilei de Sf Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așeza la stâlpii porților și ai caselor, ramuri verzi.
  • Se puneau ramuri verzi la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire
  • Punând ramuri verzi, se credea că oamenii, vitele și semănaturile vor fi protejate de forțele malefice.
  • Ramurile verzi erau păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor.

Ce este bine să faci de Sfântul Gheorghe

În dimineața zilei de Sf Gheorghe, oamenii se scaldă înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare. Se spune că așa vor fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.

Se crede că dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie- se face grâu şi fân.

Citește și: Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, de fapt

În dimineața de Sf. Gheorghe, înainte de a răsări soarele, fetele seamănă busuioc.

Sămânța o țin în gură ca să crească frumos și să aibă miros plăcut. Busuiocul semănat în ziua de Sângeorgiu este bun de dragoste.

Se spune că în ziua de Sf. Gheorghe e bine să te cântărești pentru a fi sănătos tot anul şi pentru a te proteja de farmece. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
8.6 68 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *