Singurul animal din lume care nu poate merge cu spatele. Sigur nu știai asta

Face parte din clasa mamiferelor.
Singurul animal din lume care nu poate merge cu spatele. Sigur nu știai asta

Regnul animal este extrem de fascinant. Din el fac parte creaturi uimitoare, unele cu abilități incredibile și unice. Printre acestea există un animal care, deși foarte rapid și agil, nu este capabil să meargă cu spatele. Este, de altfel, singurul mamifer din lume care nu poate face acest lucru. Cu toate acestea, rămâne o specie cu un farmec aparte.

Singurul animal din lume care nu poate merge cu spatele

Dacă despre elefant se cunoaște că este singurul mamifer care nu poate sări, există în regnul animal și un mamifer care nu poate merge cu spatele. Este vorba despre cangur, un animal emblematic pentru australieni.

Cangurul este un mamifer marsupial, care trăiește doar în Australia. Cangurii sunt identificați prin cozile lor lungi și musculoase, picioare din spate foarte puternice, blană scurtă și urechi ascuțite. Această specie se mai carecterizează și prin maruspiul în care femelele își îți țin puii până când sunt suficient de dezvoltați pentru a ieși.

Însă cangurul se mai evidențiază prin ceva față de restul mamiferelor. Acesta nu poate merge cu spatele. În ciuda forței fizice și a musculaturii puternice, cangurii nu pot să se deplaseze înapoi.

Iar motivul pentru care cangurii nu pot merge înapoi este chiar structura lor anatomică. Aceste animale au capacitatea de a efectua sărituri puternice și rapide, iar acest lucru se datorează formei picioarelor lor. Ele sunt lungi și puternice, cu o structură osoasă specială, care permite cangurilor să sară la distanțe mari. Însă, această structură specială îi face pe canguri să nu poată îndoi picioarele înapoi într-un unghi suficient de mare pentru a se mișca în direcția opusă.

Tootuși, faptul că are picioarele atât de mari îl ajută pe cangur să parcurgă prin săritură distanțe foarte mari. Unele exemplare sunt capabile să efectueze sărituri și de 13 metri în lungime. Săriturile lor atât de mari se datorează faptului că au tendoanele lui Ahile extrem de lungi și astfel picioarele funcționează precum niște arcuri. De asemenea, pentru propulsie, cangurii își folosesc și coada.

Singurul animal din lume care nu poate merge cu spatele
Singurul animal din lume care nu poate merge cu spatele

Istoria interesantă a denumirii de „cangur”

Termenul de cangur are o istorioară extrem de interesantă. Se pare că în 1770, James Cook, cel care a descoperit Australia, a observat un animal ciudat care se deplasa prin salturi repetate. El a întrebat un băștinaș ce fel de animal este acesta, iar băștinașul i-ar fi răspuns „kangoroo”. De fapt, acest cuvânt însemna „Nu înțeleg” în limba aborigenă. Deși este o întâmplare amuzantă, se spune că din acele vremuri s-a păstrat numele animalului.

Alte curiozități despre cangur

O femelă cangur este însărcinată timp de 21 până la 38 de zile și poate da naștere chiar și la patru pui odată, deși acest lucru este neobișnuit.

Bebelușul cangur este numit joey. La naștere, acesta are o dimensiune extrem de mică, de 5 până la 25 de milimetri. Mama îl ia cu gura și îl introduce în marsupiu. Rămâne în siguranță în marsupiul mamei între 120 și 450 de zile.

În interiorul marsupiului, joey este protejat și se poate hrăni prin alăptare din mameloanele mamei sale.

Joey crește rapid, iar la 14 până la 20 de luni pentru femele sau 2 până la 4 ani pentru masculi, vor fi pe deplin maturi.

În general, cangurii sunt foarte activi noaptea și în perioadele de lumină slabă. Totuși, este foarte posibil ca ei să fie văzuți și ziua, iar pe căldură, cangurii își ling antebrațele pentru a se răcori.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *