Sos picant pentru iarnă, rețeta bunicii. Ingredientul care îl face fin și cremos, iese mai bun decât cel din magazin

Sos picant pentru iarnă, rețeta bunicii

Printre conservele pe care le pregătim pentru iarnă se numără și sosurile. Acestea pot fi savurate alături de o friptură sau folosite la diverse preparate cărora vrem să le dăm aromă. Printre pregătirile pentru iarnă se numără și sosurile iuți, cu textură fină și cremoasă și gust ușor înțepător. Iată cum prepari un sos picant pentru iarnă, din ingrediente naturale.

Rețetă de sos picant pentru iarnă

Sosurile picante se potrivesc foarte bine alături de fripturi, în sendvișuri, dar și pentru a da un gust mai intens tocănițelor, de exemplu. Deși în comerț se găsesc o mulțime de variante de sosuri, cele mai bune rămân cele preprate în casă, după rețete clasice.

În plus, acestea au avantajul că sunt făcute din ingrediente naturale, nu conțin conservanți sau aditivi și știm exact ce am pus în ele. Iată o rețetă clasică de sos picant pentru iarnă și cum se face acesta, pas cu pas.

Citește și: Gogoșari în sos de muștar după rețeta gospodinelor de la țară. Ingredientul secret din grădina bunicii face toată diferența

Ingrediente

  • 3 kg roșii
  • 3 kg ardei kapia
  • 2-3 ardei iuți roșii
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 2 linguri sare grunjoasă
  • 2 linguri zahăr
  • piper
  • busuioc
  • cimbru
  • 3-4 linguri de ulei

Citește și: Ce să adaugi la final în sosul pentru friptură. Așa iese cremos și strălucitor, trucul marilor bucătari

Mod de preparare

Se spală ardeii kapia și se coc, pe grătar, la cuptor sau pe flacără. După ce s-au copt, se pun într-un vas, se presară sare din belșug peste ei și se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se curăță și se taie fâșii, se scot semințele și se pun la scurs.

Se spală roșiile și se pun în apă fierbinte, pentru a putea fi decojite mai ușor. Se curăță roșiile de coajă și se scot cotoarele. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se pun într-un vas pe foc, împreună cu uleiul. După ce s-au călit, se adaugă roșiile tăiate cubulețe și se lasă să dea în clocot. Se adună spuma care se formează la suprafață, după care se adaugă ardeii kapia tocați, ardeii iuți tăiați și curățați de semințe, sare, piper, cimbru și busuioc.

Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Când sosul a scăzut cu o treime și începe să se îngroașe, se adaugă zahărul și se mai lasă să fiarbă 10 minute. Se oprește focul și se lasă sosul la răcorit timp de 10 minute, după care se pasează cât mai fin, cu ajutorul unui blender.

Citește și: Ingredientul secret pe care să-l adaugi în sosul de roșii pentru iarnă. Iese mai bun decât orice ketchup

Cum se depozitează sosul picant

Pentru a-l depozita, ai nevoie de sticle sau borcane de dimensiuni mici. Acestea trebuie să fie sterilizate, la cuptor sau la mașina de spălat, înainte de a pune sosul în ele. Pune recipientele pe o tavă metalică, pentru a prelua căldura și toarnă sosul cât încă este fierbinte. Închide ermetic borcanele, respectiv sticlele și lasă-le să se răcească progresiv.

Borcanele cu sos picant pot fi sterilizate și după ce au fost umplute. Dacă vrei să te asiguri că se vor păstra bine, poți opta pentru o dublă sterilizare. Pune sticlele și borcanele într-o oală largă, pe fundul căreia ai așezat cârpe sau prosoape. Pune apă cât să fie acoperite borcanele 3/4. Dă drumul la foc și cronometrează 15 minute din momentul în care apa din vas a dat în clocot. Oprește focul și lasă borcanele și sticlele să se răcească progresiv, fără să le scoți din oala în care au fiert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…