Superstiții de Sfânta Maria Mică. Tradiţii şi obiceiuri pe care să le respecți pe 8 septembrie

Conform tradiției, iată ce superstiții se respectă de Sfânta Maria Mică.
Superstiții de Sfânta Maria Mică. Tradiţii şi obiceiuri pe care să le respecți pe 8 septembrie

Sărbătoarea Sfintei Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine, cu o mulțime de semnificații. În credința populară, există câteva superstiții de Sfânta Maria Mică, ce au fost transmise de la o generație la alta, multe dintre acestea fiind respectate și astăzi.

Această zi mare este marcată cu cruce roșie în calendar și nu se lucrează. Femeile nu trebuie să coasă ori să spele și bărbații nu ar trebui să facă treabă în gospodărie. Este o zi importantă pentru femeile care își doresc copii, deoarece de ziua Maicii Domnului această rugă se poate îndeplini. De asemenea, se spune că femeile însărcinate care se roagă în această zi vor fi ajutate de Maica Domnului să aibă o naştere uşoară.

Nașterea Maicii Domnului  care începe la 1 septembrie este primul praznic din anul bisericesc. Cu ocazia acestei sărbători se urmăresc foarte multe tradiții dar și superstiții.

Superstiții de Sfânta Maria Mică

  • Iată unele dintre cele mai cunoscute superstiții pentru această sărbătoare:
  • De Sfânta Maria Mică nu se fac treburi gospodărești. Această zi, dar și cele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate la rândul „zile sacre”. Aceste zile sunt recunoscute în tradiția populară drept „cercurile Sfintei Marii”.
  • Femeile însărcinate trebuie să se roage sfintei Fecioarei Maria și Sfinților Ioachim și Ana pentru „dezlegarea pântecelui.” Astfel vor putea să nască ușor.
  • Alte superstiții importante sunt legate de pedepse cu arsuri pentru cei care vor să gătească în această zi. Mamele trebuie să își ferească copiii de pete și de nenorociri. Astfel trebuie să nu lase pe foc oale cu mâncare nesupravegheate.
  • Se crede că dacă de Sfânta Marie Mică înfloresc perii și merii, va fi o toamnă lungă şi frumoasă. Dacă va ploua, acest semn poate să prevestească o toamnă ploioasă şi friguroasă.

Tradiţii şi obiceiuri cunoscute la români de Sfânta Maria Mică

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este asociată și încheierii anotimpului de vară şi începutului sezonului de toamnă. Astfel se spune că de acum se poate instala frigul. Încep ploile pentru a rodi pământul și astfel pot începe și lucrările de toamnă.

Tradiția spune că insectele și păsările din văzduh încep să fugă pentru a se feri de frig. Rândunelele zboară în căutarea meleagurilor de iernat. Conform tradiției populare, plecarea rândunelelor este considerată un indiciu al timpului ideal pentru a începe munca de toamnă.

Alte obiceiuri au legătură cu recoltarea plantelor medicinale. Ca acestea să aibă un efect tămăduitor mai mare, plantele trebuie să fie culese până în sărbătoarea Sfintei Marii Mici. După data de 8 septembrie, poate să înceapă culesului viilor si se pot recolta roadele. Culesul fructelor şi al legumelor de sezon este considerat prilej de bucurie şi de mândrie dacă este bogat.

În anumite zone din țară se organizează târguri. Astfel au loc petreceri câmpenești și cântări.

Citește și ce este bine să duci duminica le biserică. Greșeala pe care nu trebuie să o facă niciun creștin când sărută icoanele

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
8.9 281 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *