Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi un apartament. Așa îți vei da rapid seama dacă va fi rezistent la un cutremur

Un specialist în construcții ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un apartament
Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi un apartament. Așa îți vei da rapid seama dacă va fi rezistent la un cutremur

În ultimii ani, România a cunoscut o dezvoltare accelerată a sectorului imobiliar. Aproape orice petec de pământ lăsat liber – fie el în oraș sau extraurban, în apropierea localităților – a fost fructificat de dezvoltatorii imobiliari. În orașele mari, precum București sau Cluj-Napoca, au răsărit chiar cartiere întregi de blocuri ocupate la prima strigare.

Însă nu de puține ori, calitatea construcției imobilelor a lăsat de dorit, punând viața locatarilor în pericol, în caz de cutremur. De aceea, este bine ca înainte de a cumpăra un apartament nou să verificăm temeinic cât de rezistent ar putea fi în eventualitatea unui seism major.

Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi un apartament

O calitate a construcției blocurilor de locuințe îndoielnică vă poate expune la riscuri uriașe în ceea ce privește rezistența la cutremur. Și cum în România ultimilor ani s-a construit mult după ureche, respectând sau nu normele în vigoare, este estențial ca cei care vor să achiziționeze un apartament să facă cercetări amănunțite în privința modului cum a fost construit imobilul.

Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat la ce ar trebuie să fie atenți cei care vor să cumpere o locuință.

În primul rând, avem nevoie de informații minime despre structura casei.”, a declarat acesta pentru Adevărul. 

„Trebuie să cerem cartea tehnică a blocului, care trebuie să fie la administratorii imobilelor. Administrația imobilului este obligată să aibă această carte tehnică a imobilului, iar refuzul de a preda pentru consultare documentul trebuie înțeles ca atare.”- Dr. Ing. Lucian Melinceanu.

Citește și: „Locul din casă în care se așază japonezii în cazul unui cutremur puternic. Este recomandarea specialiștilor, spun că e cel mai sigur

Apelați la specialiști

Specialistul spune că, de principiu, ar trebui ales un apartament după 1977, anul în care a avut loc cel mai devastator cutremur din România, deoarece după respectivul an au fost introduse noi standarde în construcții.

„Apoi, în mod obligatoriu, în cazul unui imobil nou trebuie analizat proiectul, iar dacă vorbim de o construcție veche, trebuie verificată expertiza tehnică, pentru că unele blocuri ar putea fi catalogate ca fiind cu risc seismic. Toate aceste demersuri, consultarea cărții tehnice și a eventualei expertize tehnice, în cazul cădirilor vechi, dar și cea a proiectului, când vorbim de construcție nouă, trebuie realizate de specialiști în structuri, care pot certifica dacă clădirea are probleme sau nu. E cam ca atunci când îți cumperi o mașină la mâna a doua și te duci să o vezi cu un mecanic”, a precizat expertul.

Verificați dacă imobilul are proiect de rezistență

De asemenea, trebuie ținut cont și dacă în cartea tehnică a imobilului există sau nu un proiect de rezistență. În cazul în care există, acesta trebuie să fie realizat după noarmativele de după 1977.

„Nu spun că proiectele realizate conform normativelor anterioare sunt neapărat proaste, dar ca să stea liniștit e bine ca un neprofesionist să pună această condiție.”, a mai declarat inginerul.

Citește și: „Ce deosebire există între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea. Explicații și informații importante de la specialiști în Fizica Pământului

Atenție le modificările făcute de vechii proprietari în apartament

În plus, viitorii proprietari trebuie să cerceteze dacă apartamentul are modificări la structura de rezistență. Se poate verifica foarte ușor, lovind nu foarte puternic pereții interiori.

„Cel mai important este ca structura de rezistență să fie intactă și acest lucru se verifică destul de ușor. La lovire, nu una foarte puternică, pereții de umplutură vibrează ușor spre deosebire de cei din structura de rezistență care sunt extrem de rigizi. În plus, se verifică existența elementelor vizibile din structura de rezistență, adică grinzi, pereți, stâlpi și corespondența dintre situația din realitate și cea din proiectul de rezistență”, a mai precizat Lucian Melinceanu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
6.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *