Toamna se schimbă meniul! Cum să scapi de kilogramele acumulate peste vară, potrivit specialiștilor - Ego.ro

Toamna se schimbă meniul! Cum să scapi de kilogramele acumulate peste vară, potrivit specialiștilor

Toamna se schimbă meniul! Cum să scapi de kilogramele acumulate peste vară, potrivit specialiștilor

Toamna aduce nu doar frunze colorate și temperaturi mai scăzute, ci și un moment bun pentru a ajusta obiceiurile alimentare după perioada verii. Vacanțele, mesele copioase și bufetele all-inclusive pot lăsa urme vizibile asupra siluetei, în special în zona abdominală. Specialiștii recomandă câteva schimbări simple în meniu și stilul de viață, care nu presupun cure drastice de slăbire, ci doar o reorganizare a ceea ce mâncăm și când mâncăm. Astfel, câțiva centimetri în talie pot fi pierduți rapid, fără efecte negative asupra sănătății.

Limitează carbohidrații și zahărul

Conform Mihaelei Bilic, excesul de făinoase, zahăr și alcool este principala cauză a acumulării de grăsime abdominală.

„Porția de carbohidrați de la fiecare masă trebuie să fie cât palma, adică 2-3 linguri de orez, paste, cartofi sau o felie de pâine”, a scris nutriționista pe Facebook.

Specialistul recomandă cereale fără gluten, precum orez, quinoa sau mămăligă, pentru a evita balonările și inflamațiile intestinale. În ceea ce privește cerealele integrale, acestea pot conține fibre insolubile cu efect iritant pentru intestin, astfel că alternativele precum pastele fierte al dente sunt mai bine tolerate.

Fără carbohidrați seara

Un principiu important pentru un abdomen plat este evitarea carbohidraților la masa de seară.

„Făinoasele mâncate seara se transformă ușor în grăsime de rezervă, deci evitați pâinea și consumați proteine cu legume – saturează și au calorii negative”, mai explică Mihaela Bilic.

Cină ideală în această perioadă înseamnă carne cu salată sau pește cu legume. De exemplu, o porție de somon la cuptor cu broccoli nu doar că oferă proteine de înaltă calitate și fibre, dar aduce și grăsimi omega-3 cu efect antiinflamator.

Combinația de legume crude și gătite

Specialista în nutriție subliniază importanța combinării legumelor crude cu cele gătite pentru a obține un echilibru între fibrele solubile și insolubile.

Faceți o combinație între crud și gătit, fibre solubile și insolubile. În teorie fibrele nu conțin calorii, cresc senzația de sațietate și pot fi mâncate fără limită de cantitate. Dar nu toată lumea tolerează salatele de crudități și legumele nepreparate termic. În plus există legume care conțin fructani, niște oligozaharide indigeste care sunt fermentate în colon și au efect prebiotic – hrănesc coloniile de bacterii benefice din intestin. Deci consumăm în continuare praz, varză, vinete și anghinare, chiar dacă provoacă balonare”, explică experta.

Unele legume, precum prazul, varza sau anghinarea, conțin fructani, oligozaharide indigeste care sunt fermentate în colon și au rol prebiotic, hrănind bacteriile benefice din intestin.

Moderația face diferența

Pentru a pierde în greutate și a menține sănătatea, nu este nevoie de restricții drastice, ci de organizarea porțiilor și a meselor.

„Toată lumea slăbește cu grătar și salată și se îngrașă cu pâine și cartofi prăjiți. Nu trebuie să vină nutriționistul să ne interzică făinoasele și zahărul, dacă vrem să slăbim trebuie să facem singuri curățenie în alimentație. Mai puțin și mai rar funcționează cu adevărat!”, spune Mihaela Bilic.

De asemenea, deserturile și pâinea sunt permise, dar cu moderație și în momentele potrivite ale zilei. În schimb, consumul de pește și legume poate fi mai generos, iar obișnuința de a le include zilnic în alimentație ajută la pierderea kilogramelor în plus și menținerea unui stil de viață sănătos.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andra Gogan, de la viața în cămin la visul american. A mizat totul pentru „Sirenele”: „Am început cu 100.000 de euro și am ajuns la un milion”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *