Câtă apă trebuie să bem vara? Mihaela Bilic explică ce înseamnă cu adevărat hidratarea corectă - Ego.ro

Câtă apă trebuie să bem vara? Mihaela Bilic explică ce înseamnă cu adevărat hidratarea corectă

Câtă apă trebuie să bem vara? Mihaela Bilic explică ce înseamnă cu adevărat hidratarea corectă

Hidratarea corectă pe timp de vară este un subiect care stârnește multe întrebări și confuzii. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat într-o postare recentă pe Facebook care este, de fapt, adevărul despre consumul de apă și alte lichide. Ea demontează ideea că trebuie să bem zilnic exact doi litri de apă și explică de unde își ia organismul lichidele necesare pentru a funcționa corect. Mesajul său atrage atenția asupra modului în care ne hidratăm și subliniază faptul că nu doar apa contează, ci și alimentele sau băuturile pe care le consumăm.

Apa este prezentă în toate alimentele

Mihaela Bilic pornește de la ideea că apa este un element vital, fără de care organismul uman nu poate supraviețui mai mult de câteva zile. Spre deosebire de mâncare, care poate lipsi din alimentație pentru mai multe săptămâni, lipsa apei devine periculoasă în scurt timp.

„Apa este un element vital și de aceea natura a pus apă în toate alimentele. Înafară de apa pe care o bem ca atare, există apă în unt (15%), lapte (87%), carne și pește (70%), fructe și legume (90%). Tot apă este și ciorba, ceaiul și cafeaua, sucurile de orice fel. Doar că toate aceste lichide, spre deosebire de apă, conțin calorii”, notează nutriționista.

Astfel, chiar dacă nu bem neapărat doi litri de apă pe zi, o mare parte din necesarul nostru de lichide este acoperit și din alimentele pe care le consumăm.

De câtă apă avem nevoie, de fapt?

Potrivit Mihaelei Bilic, cantitatea de apă de care are nevoie fiecare persoană diferă în funcție de mai mulți factori, cum ar fi gradul de activitate fizică, temperatura de afară și caracteristicile individuale.

„Câtă apă trebuie să consumăm zilnic? Depinde de gradul de activitate fizică, de temperatura exterioară și de caracteristicile fizice ale fiecărui individ. Pierdem apă zilnic prin transpirație și urină, apă ce trebuie înlocuită”, mai explică ea.

Cu alte cuvinte, nu există o regulă fixă valabilă pentru toată lumea. Hidratarea trebuie adaptată în funcție de nevoile fiecăruia și de condițiile în care trăiește.

Excesul de apă poate afecta organismul

Mihaela Bilic atrage atenția că un consum exagerat de apă nu este benefic și poate pune presiune pe inimă și rinichi.

„E bine să bem cât mai multă apă? Nici vorbă! Cu cât bem mai multă apă, cu atât urinăm mai des! Balanța hidrică a organismului este constantă, nu decidem noi câtă apă reținem în organism. Echilibrul hidric este menținut de hormoni și este puțin influențat de consumul de apă – când bem prea multă apă punem inima și rinichii la efort pentru a elimina excesul de apă”, spune experta.

Prin urmare, ideea de a bea apă în exces din dorința de a fi „foarte hidratați” poate face mai mult rău decât bine.

Alimentele care contribuie la hidratare

Nutriționistul subliniază că pe lângă apă, alte alimente și băuturi pot ajuta eficient la hidratare. Un exemplu este laptele, care conține în proporție de 87% apă, dar și toate mineralele esențiale.

În afară de apă, laptele și produsele lactate precum sana, kefirul, iaurtul sau laptele bătut sunt printre cele mai bune opțiuni pentru hidratare, deoarece au un conținut ridicat de apă și furnizează mineralele necesare organismului.

De asemenea, legumele sunt recomandate în sezonul cald, fiind bogate în apă, fibre și minerale. Fie că sunt consumate crude sau gătite, acestea contribuie semnificativ la hidratare.

Ce bem vara: ceai, cafea, dar fără zahăr

În ceea ce privește băuturile, nutriționista recomandă ceaiul și cafeaua, atât timp cât nu sunt îndulcite.

Despre sucurile de fructe, însă, nutriționistul atrage un semnal de alarmă: chiar dacă au un conținut ridicat de apă, conțin și multă fructoză, care poate duce la acumularea de grăsime abdominală.

„Și sucurile de fructe conțin multă apă, însă au și fructoză, care se transformă ușor în grăsime abdominală. Fructele sunt un desert și trebuie consumate cu moderație, mestecate ca atare, nu transformate în suc. Considerați un pahar de fresh ca fiind echivalent cu un pahar de bere!”, mai spune ea.

Alcoolul deshidratează

Mihaela Bilic încheie postarea cu un avertisment legat de alcool, explicând că, deși este lichid, acesta are un efect opus față de hidratare:

„Și dacă tot a venit vorba de alcool, atenție: chiar dacă este un lichid, alcoolul deshidratează – deci pentru fiecare pahar de vin consumat, trebuie să beți 2 pahare de apă”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andra Gogan, de la viața în cămin la visul american. A mizat totul pentru „Sirenele”: „Am început cu 100.000 de euro și am ajuns la un milion”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *