80% din produsele alimentare industriale conțin zaharuri adăugate. S-a ajuns la punctul în care a devenit aproape imposibil să evităm zahărul în dietele noastre. De secole, zahărul a fost folosit ca ingredient de bază pentru multe produse (prăjituri, dulciuri etc.). Aici folosirea zahărului pare logică și în orice caz consumatorul se așteaptă să-l găsească în aceste produse.
Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor, industria alimentară a adăugat zaharuri în multe produse pe care le consumăm fără a fi conștienți de prezența lor. Este un truc simplu pentru a atrage și reține consumatorul. Când consumăm zahăr, centrii plăcerii din creierul nostru sunt activați, dopamina este eliberată și ne invadează o stare de bine.
Ne face să ne dorim să consumăm din ce în ce mai multe alimente dulci – chiar dacă sunt zaharuri ascunse! – să trăim și să retrăim acest sentiment de plăcere la nesfârșit. Prin controlul centrilor plăcerii și a recompensei din creierul nostru, zahărul reușește să ne facă complet dependenți. Și cu cât consumi mai mult, cu atât îți va fi mai greu să renunți…
Dacă intenționați să reduceți consumul de zahăr, fiți vigilenți și asigurați-vă că eforturile dumneavoastră nu sunt irosite consumând – fără să știți – produse încărcate cu zaharuri ascunse.
Sosurile gata preparate precum ketchup-ul, sosul pentru grătar, sosurile pentru salate, maioneza și o mulțime de alte sosuri, conțin cantități mari de zaharuri ascunse. Chiar și sosurile obișnuite de roșii, fie că sunt sub formă de suc simplu, pastă de tomate sau bulion, conțin și zahăr, în cantități deloc de neglijat. În conservele de roșii se adaugă zahăr, pentru a contracara aciditatea roșiilor. De exemplu, bulionul conține până la 20% zahăr.
Dacă te uiți mai atent la ingredientele produselor pe care le cumperi, s-ar putea să fii surprins să descoperi că multe legume conservate, cum ar fi fasole, mazăre, roșii… conțin zahăr adăugat. Acest lucru se practicăpentru a îmbunătăți aroma , textura sau pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului. Fiți foarte atenți, pentru că până și legumele organice conservate pot conține și multe zaharuri adăugate!
Multe produse promovate ca fiind „sănătoase” par a fi în regulă la prima vedere, dar unele pot ascunde cantități mari de zahăr! Un exemplu tipic : batoanele de cereale au reputația de a fi un aliment sănătos, dar majoritatea lor conține zahăr. Același lucru se întâmplă cu produsele cu conținut scăzut de grăsimi, care la prima vedere par bune pentru sănătatea noastră. Atenție însă, atunci când dintr-un produs se îndepărtează ceva – precum grăsimea – acesta este întotdeauna înlocuit cu altceva: în general, zahăr.
Cerealele pentru micul dejun, în ambalaje colorate frumos, adesea conțin cantități foarte mari de zahăr. Multe dintre acestea conțin zahăr mai mult decât o bucată de tort. Verificați eticheta produsului, mai ales dacă doriți să cumpărați cereale pentru copii.
Pâinea din comerț, în special cea din făină albă, conține zaharuri adăugate, aproximativ 4g zahăr/ 100g. Puține produse de panificație, în zilele noastre, mai sunt fără adaosuri de zahăr sau aditivi, emulgatori și alte chimicale.
Mezelurile și preparatele din carne conțin, în general zahăr sub denumirea de ” dextroză” sau ”sirop de glucoză”. Adăugarea acestor zaharuri în preparatele de carne este o practică frecventă a producătorilor, pentru a face preparatele mai apetisante și pentru a le crește durata de valabilitate. Zahărul are rolul de conservant, împiedică dezvoltarea florei microbiene și dă tenta roșiatică mezelurilor. Diferența dintre un preparat cu zahăr în compoziție și unul fără zahăr se vede clar, mai ales la șuncă, salam, tobă și cârnați.
În ambalaje colorate cu etichete ”natural”, ”fără conservanți” sau ” conține vitamina C”, aceste sucuri sunt, de fapt, făcute din concentrate de fructe și au un conținut de zahăr similar cu al altor sucuri carbogazoase. Și nu e vorba de zahărul natural conținut de fructe, este vorba exact de zahărul procesat, rafinat.
Substanțele care sunt de fapt glucide, le recunoști pe etichetă după sufixul- ”oză”:
….sau le mai găsești sub denumirea: