Cât rezistă sarmalele la congelator. Greșeala uriașă pe care o fac mulți. Nu le mai consuma după acest interval

După cât timp nu mai sunt bune, de fapt

Scris de: Daoud Andra

16 Oct. 2023

Cât rezistă sarmalele la congelator. Greșeala uriașă pe care o fac mulți. Nu le mai consuma după acest interval

Sarmalele sunt printre cele mai iubite mâncăruri tradiționale românești. Se pot face din carne de porc, vită, pasăre sau amestec și te poți bucura mai mult timp de gustul lor, dacă le congelezi. Cât rezistă sarmalele la congelator și după cât timp ar trebui să le arunci, dacă nu le-ai consumat. Trucuri pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp.

Cât poți ține sarmalele la frigider

Sarmalele nu lipsesc de pe mesele de sărbători ale românilor și de la evenimente importante. Ele pot fi preparate însă cu orice ocazie și te poți bucura de gustul lor câteva zile bune. După ce au fost fierte sau gătite la cuptor, sarmalele trebuie să fie lăsate să se răcească complet înainte de a fi puse la frigider.

Dacă le păstrezi la frigider, trebuie să știi că sarmalele rezistă acolo în jur de 5 zile. Acestea reprezintă un aliment perisabil, pentru că sunt făcute din carne tocată și ar fi bine ca după 5 zile să nu le mai consumi. Dacă ai gătit o cantitate prea mare de sarmale, poți congela o parte din ele, pentru a le păstra mai mult timp. Sarmalele se congelează când sunt proaspete, nu la câteva zile după ce au fost gătite.

Citește și: La ce temperatură se fierb, de fapt, sarmalele la cuptor. Secretul ca să iasă ca la bunica acasă

Când pui bulion la sarmale
Sarmalele se pot servi cu mămăliguță

Cât rezistă sarmalele la congelator

Sarmalele pot fi puse la congelator atât proaspete, cât și gătite. Dacă vrei să fierbi doar o parte dintre sarmalele pe care le-ai făcut, restul pot fi puse la congelator. Sarmalele care nu sunt fierte pot fi păstrate în acest fel timp de 3-4 luni, după care trebuie să fie gătite și consumate.

Ceva mai mult rezistă însă sarmalele care au fost fierte deja. Acestea pot fi puse în punguțe sau în caserole și depozitate la congelator pentru 10-12 luni. Pentru a ști exact perioada de valabilitate, atât în cazul sarmalelor proaspete, cât și în cazul celor fierte, este recomandat să pui o etichetă cu data la care au fost congelate. În acest fel, vei ști exact de cât timp le ai în congelator și nu riști să le consumi după ce expiră intervalul recomandat.

Citește și: Cum se dezgheață congelatorul în doar 15 minute. E foarte simplu, nici nu faci mizerie

Trucuri pentru sarmale ca la mama acasă

Fiecare gospodină cu experiență are o rețetă preferată de sarmale, pe care o prepară de fiecare dată. Dacă nu ai făcut niciodată sarmale până acum sau nu îți place cum ies, iată câteva detalii care fac diferența în ceea ce privește acest preparat!

  • Folosește o carne cu un procent corect de grăsime. Carnea slabă, precum cea de pasăre, face sarmalele să iasă uscate și tari. Poți folosi amestec de carne de porc și pasăre sau porc și vită, cu condiția să aibă cel puțin 20% grăsime.
  • Lasă varza în apă înainte de a face sarmalele. O varză murată prea acră poate strica gustul sarmalelor. Pune foile în apă rece, timp de o jumătate de o oră, înainte de a înfășura sarmalele.
  • Călește ceapa și orezul. Înainte de a pune orezul și ceapa peste carnea tocată, trage-le puțin la tigaie cu sare și piper. În acest fel, sarmalele vor avea un gust mai bun.

Citește și: Care este de fapt cel mai bun orez pentru sarmale. Multe persoane îl aleg greșit

  • Folosește mirodenii și condimente. Pe lângă piper și sare, poți pune la sarmale și boia afumată, cimbru și mărar uscate, precum și foi de dafin.
  • Adaugă o bucată de afumătură printre sarmale. Le va da o aromă aparte atunci când vor fierbe.
  • Fierbe sarmalele la cuptor. Folosește un vas de lut și pune sarmalele direct în cuptor, de la început. Le poți fierbe și într-o oală normală: jumătate din timp pe aragaz, apoi în cuptor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *