Cât se ține carnea la marinat, de fapt. Secretul pentru o friptură perfectă

Cum se marinează carnea

Marinata este o soluție acidă, cu o compoziție variată, care este folosită pentru a înmuia și a îmbunătăți gustul cărnii. Marinata acționează asupra cărnii prin penetrația în țesuturile acesteia și prin denaturarea proteinelor din carne. Aciditatea marinatei ajută la ruperea țesuturilor mai dure ale cărnii și face ca aceasta să fie mai ușor de mestecat și de digerat.

Cât timp se ține carnea la marinat?

Unele marinate conțin enzime, cum ar fi bromelaina din ananas sau papaina din papaya, care ajută la înmuierea cărnii prin descompunerea proteinelor din aceasta. Marinatele conțin diferite ingrediente aromatice, cum ar fi ceapa, usturoiul, ierburile sau condimentele, care îmbunătățesc gustul și aroma cărnii.

În funcție de tipul de carne și de ingredientele folosite pentru marinată, durata de marinare poate varia. Dacă marinăm carnea prea mult timp, aceasta poate deveni prea moale și nu va mai avea textura adecvată. De asemenea, în cazul anumitor tipuri de carne, cum ar fi cele de pasăre sau pește, este important să se evite marinarea prelungită, deoarece aceasta poate duce la descompunerea proteinelor și la deteriorarea cărnii.

De asemenea, există unele cărnuri care nu necesită marinare, în special, carnea de vită de calitate superioară. Pentru acest tip de carne se aplică doar sare și piper, pentru a beneficia de gustul și aroma pe care carnea, în sine, le are.

Durata recomandată pentru marinarea cărnii depinde de tipul și de grosimea acesteia, dar în general, timpul de marinare variază între 30 de minute și 24 de ore.

Carnea mai subțire, cum ar fi fileul sau friptura de pui, ar trebui să fie suficient de marinată în 30 de minute până la o oră. Pentru carnea mai groasă, cum ar fi friptura de vită sau porc, este recomandat să o lăsați la marinat cel puțin câteva ore, sau chiar peste noapte, pentru a permite să penetreze bine în țesuturile cărnii.

Vezi și Cum se pregătește de fapt carnea pentru a deveni fragedă și suculentă. Secretul pe care trebuie să-l știi pentru o friptură perfectă

Ce ar trebui să conțină o marinată bună?

Marinata pentru carne trebuie să conțină în principal un ingredient acid, care va servi pentru a înmuia fibrele cărnii și a o face mai moale după gătire. Cei mai buni acizi pentru carne sunt sucul de portocale sau de lămâie, oțetul, berea sau vinul roșu.

Condimentele și ierburile aromatice sunt cheia aromei finale a fripturii. Se adaugă usturoi, ceapă, boia de ardei, ardei iute, rozmarin, cimbru, pătrunjel etc. In cazul cepei si a pătrunjelului, este ideal să fie proaspete, restul condimentelor si ierburilor pot fi uscate.

Nu uitați să adăugați sare, care pe lângă aromatizare, va ajuta friptura să fie moale.

În cele din urmă, marinata ar trebui să aibă ulei pentru a echilibra aromele ingredientelor. Pentru o aromă mai bună, folosiți ulei de măsline.

Sfaturi pentru marinarea cărnii

  1. Puneți carnea într-un recipient cu capac sau într-o pungă resigilabilă, astfel încât toate aromele să rămână bine concentrate.
  2. Puteți amesteca două tipuri de acizi în aceeași marinată, cum ar fi sucul de portocale și vinul roșu.
  3. Lăsați întotdeauna carnea, cu amestecul de lichid și condimentele, la marinat, în frigider. În mod ideal, marinați carnea cel puțin 12 ore înainte de a o pune pe grătar, dar dacă nu aveți timp, minim o oră. Cu cât carnea va sta mai mult în sosul de marinată, cu atât va fi mai aromată și mai fragedă.
  4. Carnea fragedă, precum T-bone sau mușchiul de vită, nu se marinează și nu are nevoie de prea multe condimente, deoarece se va denatura aroma naturală. Aceasta merge bine doar cu sare grunjoasă și puțin piper.

Vezi și Carnea care se pune prima dată pe grătar. Aceasta este ordinea corectă. Când se pun de fapt micii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…