Cât timp se fierbe bulgurul. Cum îl gătești corect pentru un gust nemaipomenit

Cât timp se fierbe bulgurul

Bulgurul este un aliment din ce în ce mai folosit în bucătăria românescă. Este ușor de preparat și poate fi inclus în numeroase rețete. Pentru a obține o mâncare delicioasă, este esențial să știi cât timp se fierbe bulgurul și cum îl gătești pentru a te bucura pe deplin de gustul și proprietățile lui.

Ce este bulgurul

Bulgurul este un tip de cereale foarte folosit în zona mediteraneană și în bucătăria orientală. În ultimii ani, a căpătat popularitate și în țara noastră, fiind inclus în numeroase rețete delicioase. Bulgurul este obținut din grâu de mai multe tipuri. Boabele de grâu sunt hidratate și gătite la aburi până la o anumită temperatură, după care se sparg.

Citește și: Secretul celor mai gustoși ardei umpluți de post. Cât timp se țin la cuptor și ce nu trebuie să lipsească din rețetă, ies perfecți așa

După ce boabele sunt uscate, ele sunt măcinate la granulații diferite, astfel obținându-se bulgurul. Acesta poate fi folosit la salate, dar și la diferite tipuri de preparate. De exemplu, se pot face ardei umpluți de post cu bulgur sau pilaf. Are o textură plăcută și o aromă de nucă atunci când este gătit, motiv pentru care se bucură de popularitate în bucătăria orientală.

Cât timp se fierbe bulgurul

Timpul de gătire al bulgurului depinde de granulație. Cu cât este măcinat mai fin, cu atât va fierbe mai repede. Bulgurul grosier, ale cărui boabe sunt aproximativ de dimensiunea bobului de grâu, vor fierbe ceva mai greu. Acesta are nevoie de 10-15 minute pentru a fi gătit complet. Dacă vrei ca rezultatul să fie al dente, fierbe bulgurul timp de 12 minute. Dacă vrei ca boabele să fie moi, gătește-l 15 minute.

Citește și: Nu mai fierbe găluștele direct în supă. Greșeala pe care mulți o fac, strică tot gustul

Bulgurul măcinat fin fierbe mult mai repede. El poate fi pus doar la înmuiat în apă clocotită sau poate fi dat într-un clocot pe aragaz, apoi folosit la mâncare.

Cât timp se fierbe bulgurul 2
Bulgur cu granulație mare

Pilaf de bulgur, o rețetă simplă și savuroasă

O modalitate delicioasă de a găti bulgurul este să-l transformi în pilaf. Vei obține o garnitură savuroasă, care se potrivește perfect alături de carne de pui.

Ingrediente:

  • 200 g bulgur
  • 400 ml supă de pui/de legume sau apă
  • 2 linguri ulei
  • 30 g unt
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 2 roșii sau o lingură pastă de tomate
  • sare
  • piper
  • condimente
  • verdeață

Citește și: Ingredientul pe care să-l adaugi în oala cu cartofi pentru a fierbe de două ori mai repede. Este trucul marilor bucătarilor din întreaga lume

Mod de preparare:

Toacă ceapa și ardeiul și dă morcovul prin răzătoarea mare. Pune legumele la călit într-o cratiță în care ai adăugat unt și ulei de măsline. Adaugă un praf de sare și unul de piper și călește-le timp de câteva minute. Adaugă roșiile decojite și tocate cubulețe sau pasta de tomate, precum și supa sau apa.

Este esențial să folosești supă de pui sau de legume, pentru că va da pilafului un gust mai bogat. Dacă nu ai, folosește apă. Când dă în clocot, adaugă și bulgurul în vas. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă timp de 5 minute, la foc mediu. Amestecă, după care redu focul și mai lasă pilaful la fiert încă 7-10 minute, până când bulgurul a absorbit lichidul.

Citește și: Cât timp se fierbe zacusca. Secretul ca să reziste toată iarna și să nu prindă mucegai

La final, poți adăuga și alte condimente, precum chimion, chilli sau boia afumată. Când pilaful este gata, oprește focul și adaugă verdeață proaspăt tocată deasupra. Poți folosi pătrunjel sau coriandru verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…