Cât unt se pune la piure, de fapt. Secretul pentru a ieși aerat și pufos

Așa obții textura perfectă

Scris de: Daoud Andra

18 Aug. 2023

Cât unt se pune la piure, de fapt. Secretul pentru a ieși aerat și pufos

Piureul se numără printre cele mai simple preparate culinare. Dacă nu ții cont de câteva detalii însă, poate fi lipsit de gust și poate să nu iasă pufos și aerat. Cât unt se pune la piure și ce trebuie să faci cu laptele înainte de a-l adăuga peste cartofi? Trucuri pentru a obține un piure perfect, de fiecare dată.

Trucuri pentru cel mai pufos piure

Atunci când vrem să preparăm o garnitură rapidă sau un fel de mâncare fără carne, piureul este printre cele mai la îndemână soluții. Se poate face din mai multe tipuri de legume, însă piureul de cartofi este cea mai comună alegere. Pentru a obține un preparat pufos și aerat, trebuie să ții cont de mai multe reguli.

Citește și: Nu mai pune margarină în piure. Ingredientul folosit de gospodinele iscusite, așa iese cremos și pufos

  • Alege cartofi albi, care fierb în același timp. Dacă folosești soiuri diferite de cartofi poți avea ”surpriza” ca aceștia să nu fiarbă în același timp și piureul să aibă ”cocoloașe” la final.
  • Pune sare în apă. Sarea este potențiator de gust și trebuie adăugată de la început în apa în care fierbi cartofii.
  • Folosește lapte integral. Acesta trebuie să aibă cel puțin 3,2% grăsime și să fie fierbinte atunci când îl adaugi peste cartofii zdrobiți.
  • Folosește unt de calitate. La fel ca laptele, untul trebuie să aibă și el multă grăsime. Ideal este cel cu peste 80%.

Citește și: Trucuri pentru cel mai bun piure. Secretul marilor bucătari ca să iasă fin și cremos, fără cocoloașe

Cât unt se pune la piure, de fapt

Cantitățile sunt, de asemenea, extrem de importante. Dacă nu pui suficient lapte sau unt, piureul nu va avea gustul dorit. Pentru fiecare kilogram de cartofi, se folosesc 100-120 de grame de unt și 250-300 ml lapte, în funcție de cât de subțire vrei să iasă piureul.

Ingredientele trebuie să aibă temperaturi apropiate, astfel încât să se omogenizeze cât mai bine. Untul să fie la temperatura camerei sau chiar topit, iar laptele trebuie să fie încălzit înainte.

Citește și: Ce să adaugi în piure dacă s-a întărit. Așa redevine pufos și cremos, nu va mai rămâne nimic în farfurie

Zdrobește cartofii cu o ustensilă specială, astfel încât să obții un piure cât mai fin și mai aerat. Nu folosi în niciun caz mixerul sau blenderul pentru a face piureul, pentru că amidonul din cartofi va deveni gumat, iar piureul va avea o textură cauciucată, nu una cremoasă, așa cum ne dorim.

Un truc pe care bucătarii cu experiență din unele restaurante îl folosesc este să adauge la final, în piure, 2 linguri de parmezan ras. Acesta va da o savoare și o textură deosebite preparatului și doar așa vei face piureul de acum încolo. În loc de parmezan, poți folosi și pecorino, grana padana sau orice tip de brânză maturată tare, care se poate rade.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *