Câte cafele ies dintr-un kilogram de cafea boabe. Secretul pentru a nu-și pierde aroma intensă, cum trebuie să o păstrezi

Numărul depinde de modul în care prepari cafeaua

Scris de: Daoud Andra

03 Oct. 2023

Câte cafele ies dintr-un kilogram de cafea boabe. Secretul pentru a nu-și pierde aroma intensă, cum trebuie să o păstrezi

Iubitorii de cafea au câte un sortiment preferat, dar și o modalitate favorită de a prepara băutura. Indiferent că o preferi pe cea la ibric, la filtru, la presă franceză sau la espressor, este ideal să alegi cafea boabe, pe care să o macini pe loc. Câte cafele ies dintr-un kilogram de cafea boabe și cum să păstrezi cafeaua, pentru a nu-și pierde aroma.

De ce să cumperi cafea boabe

Cafeaua este o băutură cu care își încep ziua multe persoane. Indiferent că o preferă neagră, cu lapte, cu sau fără zahăr, cu siguranță iubitorii acestei băuturi știu să recunoască o cafea bună. Aroma cafelei este dată de tipul ei (arabica și robusta sunt cele mai cunoscute), de gradul de prăjire a boabelor, dar și de modul de preparare.

Cafeaua făcută la ibric are un alt gust față de cea la espressor, de exemplu. Toate au însă ceva în comun: aroma cafelei este mai intensă dacă boabele sunt măcinate înainte de a prepara cafeaua. Poți cumpăra o cantitate mai mare de boabe de cafea și să macini câte puțin, astfel încât să ai tot timpul cafea proaspătă la dispoziție.

Citește și: Când se adaugă cafeaua măcinată în ibric. Sigur greșești și tu, de asta își pierde aroma

Cu ce înlocuim cafeaua
Cafeaua proaspăt măcinată are cea mai intensă aromă

Câte cafele ies dintr-un kilogram de cafea boabe

Cafeaua în ambajale mai mari are, de regulă, un preț mai bun decât cea ambalată în pachete mici. Dacă ai cumpărat o pungă de un kilogram de cafea, poți bea din ea chiar și câteva luni, în funcție de numărul de cafele pe care le consumi într-o zi. Cantitatea de cafea măcinată care se pune la o ceașcă depinde de modalitate de preparare a cafelei. În funcție de aceasta, poți calcula câte cafele ies dintr-un kilogram de boabe de cafea.

  • cafea la ibric sau la presa franceză: se adaugă 10 g de cafea la o ceașcă de apă (150-160 ml). Asta înseamnă că obții 100 de cafele dintr-un kilogram de boabe.
  • cafea la filtru: 10-12 grame de cafea la 200 ml de apă. Se pot obține între 83 și 100 de cafele dintr-un kilogram de boabe.
  • cafea la espressor: 7-10 grame de cafea pentru o ceașcă de 30-40 ml de espresso. Astfel se obțin până la 140 de cafele dintr-o pungă de un kilogram de boabe.

Citește și: 6 băuturi cu care poți înlocui cafeaua. Îți dau energie și te trezesc instant

Cum se păstrează cafeaua

Dacă ai cumpărat o cantitate mare de cafea, aceasta îți poate ajunge și câteva luni, dacă bei o singură ceașcă pe zi, conform calculului anterior. Pentru a nu-și pierde aroma, cafeaua, atât cea boabe cât și cea măcinată trebuie să fie depozitate corespunzător.

Odată ce ai desfăcut pachetul de cafea boabe și ai luat din el cât ai avut nevoie pentru a măcina, sigilează-l la loc. Închide punga etanș folosind un clește sau o clemă de bucătărie. Depozitează punga într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumină.

Citește și: Din ce este făcută cafeaua fără cofeină. Mulți o consumă, dar puțini știu asta

Cafeaua măcinată trebuie să fie păstrată în recipiente cu capac, care se închid ermetic. Alege cutii sau borcane cu pereții opaci, pentru că lumina poate diminua calitatea cafelei. Ține cont că nu trebuie să macini o cantitate mare de cafea, pentru că își va pierde aroma. Macină 100 de grame o dată, astfel încât să ai pentru aproximativ 10 cafele.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *