Aspectul mâncării este cu siguranță foarte important, iar acest principiu se aplică și când vine vorba de varza murată. Cu venirea toamnei, gospodinele pricepute își încep tradiționalele pregătiri pentru conservele delicioase de iarnă și inclusiv pentru varza murată. Astfel, aceasta va deveni ingredientul perfect pentru salatele gustoase savurate alături de pomana porcului, cu un strop de boia deasupra, sau pentru sarmalele tradiționale pe care le îndrăgim atât de mult.
Trebuie să cumperi varza potrivită
Înainte de a începe procesul de murare al verzei, trebuie să acordați o atenție deosebită unui aspect esențial: nu orice tip de varză este potrivit pentru acest scop. Mai ales dacă sunteți un pasionat al sarmalelor, trebuie să fiți conștienți că nu toate tipurile de varză se potrivesc pentru această rețetă, așa că selecția materiei prime este crucială.

Așa că, vă informăm că varza potrivită pentru sarmale trebuie să aibă frunze subțiri și fine, cu nervurile mai subțiri, pentru a facilita procesul de rulare al umpluturii.
În plus, căpățânile de varză ar trebui să fie învelite complet, cu frunzele greu de desfăcut, semn că produsul este de calitate. De asemenea, un alt criteriu de selecție important ține de dimensiunea căpățânilor, care ar trebui să aibă în jur de 20 de centimetri în diametru și să nu fie mai mici de 15 centimetri.
Citește și: De ce se băloșește varza murată. Greșelile care o fac să se strice, evită-le cu orice preț
Cum colorezi varza murată
Dacă doriți să obțineți o culoare frumoasă pentru varza murată, aveți la dispoziție trei opțiuni ușor de utilizat: sfecla roșie, gutuia și porumbul.
Ei bine, adăugarea sfeclei în procesul de murare al verzei este o metodă populară pentru obținerea unei nuanțe frumoase de roz. Pentru a realiza acest lucru, puteți curăța, tăia și amesteca bucățile de sfeclă roșie cu varza înainte de a pune amestecul în butoi. Sucul de sfeclă roșie nu modifică gustul și oferă o culoare pală sau chiar o nuanță intensă în funcție de cantitatea pe care o utilizezi.
Gutuia poate fi, de asemenea, folosită pentru a îmbogăți culoarea verzei murate. Rezultatul va fi o varză cu o nuanță de culoare plăcută și o aromă distinctă dată de gutuie. De asemenea, nuanța aurie mai poate fi oferită și de porumb.
Ingrediente
15 kg varză albă
15 apă (puteți să mai completați dacă este nevoie)
30 de grame pentru fiecare litru de apă de sare grunjoasă
1-2 bucăți (cam 2 kg în total) sfeclă roșie
O crenguța busuioc
2-3 tulpini mărar
Te poate interesa: De ce se înmoaie varza murată. Greșeala pe care o fac multe persoane
Mod de preparare
- Așezați busuiocul și 2-3 bucăți de sfeclă roșie pe fundul butoiului.
- Puneți varza în butoi, având grijă să o stivuiți, astfel încât să nu rămână goluri. Varza mare trebuie așezată mai jos, iar cea mai mică deasupra.
- Cotorul verzei trebuie să fie orientat în sus. Între straturile de varză, strecurați restul de bucăți de sfeclă și bețele de mărar.
- Plasați o greutate peste varza din butoi. Acest lucru poate fi realizat folosind o piatră curată, precum cele de aproximativ două kilograme, așezată pe o bucată mai lată de lemn, sau puteți utiliza dispozitive din plastic speciale disponibile în comerț.
- Umpleți butoiul cu saramură. Această poate fi pregătită în avans, utilizând rețeta cu 30 de grame de sare la un litru de apă. Cu toate acestea, puteți adăuga apă treptat, măsurând-o, până aproape cand umpleți butoiul. La final, adăugați sarea, 30 de grame la fiecare litru de apă adăugat. Sarea va fi dizolvată în câteva ore, iar apoi trebuie să suflați regulat în butoi pentru a ajuta procesul de murare.