Ce să faci ca să nu se mai lipească orezul când îl fierbi. Trucul banal de mare ajutor în bucătărie

Reguli de fierbere a orezului

Scris de: Oana Matei

21 Sep. 2023

Ce să faci ca să nu se mai lipească orezul când îl fierbi. Trucul banal de mare ajutor în bucătărie

Fie că ești experimentat în bucătărie sau doar începi să descoperi tainele culinare, cu siguranță ți s-a întâmplat să te confrunți cu o problemă foarte comună și deranjantă: orezul care se lipește de vasul de gătit. Dar cum putem evita acest lucru și să ne bucurăm de un orez perfect fiert și fără probleme?

Gătește corect orezul. Ce trebuie să știi

Citește în continuarea articolului pentru a afla care este trucul cu care poți fierbe orezul, fără a avea nicio grijă.

Spală orezul

Pentru a evita lipirea orezului, primul și cel mai important pas este clătirea acestuia. Pune cantitatea dorită de orez într-un castron și adaugă apă rece, suficientă pentru a-l acoperi. Folosește mâinile sau o lingură pentru a agita ușor orezul în apă, astfel încât să eliberezi amidonul în exces. Apoi, scurge apa și repetă această procedură de spălare de mai multe ori până când apa devine mai limpede. Acest proces va ajuta la eliminarea excesului de amidon, care este principalul responsabil pentru lipirea orezului.

Raportul dintre apă și orez

Proporția corectă de apă și orez este esențială pentru ca orezul să fie bine gătit și să nu fie uscat sau lipicios. Cea mai bună proporție este de două părți apă la o parte de orez, adică două căni de apă la o cană de orez. Dacă vorbim la măsurători, putem spune că porția obișnuită pentru o persoană, este de aproximativ de 100 de grame (în funcție de rețetă) și 200 ml de apă.

Vezi și Trucul bestial pentru un orez cu lapte ca la carte. Ce trebuie să faci ca să nu se prindă de oală, rețeta pe care o vei prepara mereu

Cum pregătești orezul pentru fierbere

După clătirea orezului, adaugă cantitatea necesară de apă într-un vas cu fund dublu și adu apa la punctul de fierbere. Adaugă o linguriță de sare și amestecă ușor. Apoi, adaugă orezul scurs și redu flacăra la minim. Acoperă vasul cu un capac și lasă orezul să fiarbă timp de aproximativ 15-20 de minute, sau conform instrucțiunilor specifice de pe ambalaj. Este important să nu ridici capacul în timpul fierberii, deoarece aburul este esențial pentru obținerea unei consistențe perfecte.

Pasul final

După ce ai îndepărtat oala de pe foc, lasă orezul să se odihnească timp de câteva minute înainte de a-l servi. În tot acest timp, lasă capacul pus pe oală. Acest pas ajută la stabilizarea texturii orezului și la evaporarea oricărei umidități rămase.

Vezi și Ingredientul secret pe care să-l pui în pilaf. Îi dă un gust fabulos, trebuie să încerci

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Războiul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf ia amploare
9.1 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *