Ce se împarte de Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Alimente pe care e bine să le dai de pomană

Pomenile făcute de Lăsata Secului
Ce se împarte de Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Alimente pe care e bine să le dai de pomană

Ce se împarte de Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Creștinii de pretutindeni sărbătoresc Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii pe data de 31 iulie, ziua dinaintea începerii Postului Sfintei Marii. În acest articol veți afla ce se dă de pomană de Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. E o perioadă importantă în care oamenii împart bucate pentru sufletul celor adormiți.

Ce se împarte de Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului 2023 are loc pe data de 31 iulie, iar Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și durează 14 zile. Potrivit tradiției bisericești, dacă ziua de 31 iulie pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie, iar postul va începe pe 31 iulie. Timp de două săptămâni, credincioșii nu au voie să consume carne, ouă sau lactate. În Postul Adormirii Maicii Domnului se dă dezlegare la pește doar într-o singur zi, pe data de 6 august. Atunci este sărbătorită Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos.

Credincioșii merg la biserică și participă la slujbe, iar gospodinele pregătesc pachete cu alimente pentru a fi sfințite și date de pomană. Pachetele ce urmează să fie împărțite pot conține colaci, gogoși, plăcinte, colivă sau fructe. La finalul slujbei, ele sunt împărțite pentru sufletul celor morți.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele patru mari posturi din an. Dar și unul dintre cele mai vechi și încărcat de tradiții și obiceiuri, multe dintre ele păstrate cu strictețe chiar și în ziua de astăzi. Potrivit tradițiilor, în dimineața de Sfânta Maria Mare, femeile merg la biserică și împart fructe și faguri de miere. Apoi merg la cimitir pentru a tămâia mormintele rudelor trecute în neființă.

Un obicei străvechi mai spune că este bine ca de Lăsata Secului să se organizeze o masă mare, unde să fie rudele și toți prietenii apropiați. În Muntenia se spune că trebuie să fie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi de dimineață să fie aruncate spre răsărit. O altă tradiție spune că, în seara de Lăsata Secului, creștinii trebuie să aprindă focuri purificatoare, având rolul de a alunga spiritele rele din gospodăria fiecăruia.

Rugăciunea binefăcătoare în Postul Adormirii Maicii Domnului

Este bine ca această rugăciune să fie rostită în cinstea Maicii Domnului, în ziua în care îi va fi sărbătorită Adormirea.

„Roagă-Te Măicuță să se facă bucurie în Cer şi pentru noi. Cu lacrimi ai adăpat pământul, văzând răstignit pe Cruce pe rodul cel preacurat al pântecelui Tău. Cu lacrimile Tale întoarce-ne pe noi cei împovăraţi de păcat la Calea Adevărului lui Hristos. Ca să nu fim prinşi de fiarele cele înţelegătoare ale patimilor şi aruncaţi în adâncul cel mai de jos al păcatelor. Precum ai săltat de bucurie la Învierea fiului Tău, roagă-Te să se facă bucurie în Cer şi pentru noi. Întorcându-ne la pocăinţă prin stăruinţa Ta de Iertare a noastră la Tronul Stăpânului.

Mâinile noastre le întăreşte la rugăciune, gândurile le curăţeşte, sufletele le îmbracă cu smerită cugetare şi de toate primejdiile ne izbăveşte degrabă. Ca un paznic de veselie este Postul cel aşezat în cinstea adormirii tale. Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune, ca să slăvim cu glasuri neîncetate ale inimii pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt în veci. Amin!”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *