Lăsata Secului 2023, semnificație, tradiții și obiceiuri

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui are două etape. Această sărbătoare reprezintă momentul în care credincioșii mai pot consuma alimente de dulce
Lăsata Secului 2023, semnificație, tradiții și obiceiuri

Mai este foarte puțin până la Lăsata Secului, înainte de Postul Paștelui, care va dura 40 de zile. Astfel că, pentru cei care vor să țină unul dintre cele mai dure posturi, iată mai jos care este ultima zi în care puteți consuma carne. De altfel, Lăsata Secului înseamnă ziua în care se mai poate consuma acest aliment, înainte de post. Postul Paștelui este singurul din an pentru care se lasă sec de două ori.

Ce aveți voie să consumați înainte de Postul Paștelui

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui are două etape. Această sărbătoare reprezintă momentul în care credincioșii mai pot consuma alimente de dulce, înainte de Postul Mare.

Citește și: Vacanța de Paște 2023-2024

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte, cu o săptămână înainte de Postul Paștelui.

Lăsata Secului 2023
Lăsata Secului 2023

Cel de-al doilea moment în care se lasă sec pentru Postul Paștelui este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, care pică pe 26 februarie. Aceasta este ziua în care se lasă sec de brânză.

Citește și: Când pică Paștele în 2023. Câte zile libere vom avea

Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2023

Ce înseamnă Lăsata Secului

Lăsata Secului este ziua sau zilele de dinaintea postului în care mai pot fi consumate alimente de dulce. Drept urmare, după Lăsata Secului, credincioșii intră în Postul Paștelui. În post, credincioșii au interzis la toate acele produse de origine animală cum ar fi carne, lapte, ouă, brânză sau unt.

După ce se lasă sec, credincioșii trebuie să respecte rigorile postului și doar în zilele în care se fac dezlegări mai pot consuma pește, ulei sau vin.

Citește și: Ce poţi face cu ouăle rămase de la Paşte

De Lăsata Secului există obiceiul ca finii să meargă cu plocon la nași. Este o tradiție veche și care încă se respectă. Finii pot merge să își viziteze nașii înainte de a începe Postul Paștelui 2023, mai exact pe 26 februarie.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

  • De Lăsata Secului este bine ca în fiecare casă să fie organizată o masă îmbelșugată, cu preparate „de dulce”
  • La masa organizată de Lăsata Secului ar trebui să participe toată familia
  • Este momentul în care toată lumea consumă carne, mai ales că tip de 40 de zile, în Post, credincioșii au interzis la acest aliment
  • De Lăsata Secului există o tradiție care spune că toate resturile trebuie strânse și aruncate a doua zi spre răsărit.
  • Persoana care aruncă resturile trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.
  • De Lăsata Secului 2023, femeile nu au voie să facă treburi în gospodărie
  • Nu se spală rufe, nu se face curat, nu se calcă și nici nu se coase.
  • Femeile trebuie să spele foarte bine toate vasele în care au fost pregătite bucate de „dulce”.
  • Postul Paștelui 2023 începe pe data de 27 februarie și se încheie pe 16 aprilie 2023. În această zi se sărbătorește Învierea Domnului.

Rugăciune de Lăsata Secului

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre, ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *