Cercetătorul care a „prezis” cutremurele din Turcia revine cu un avertisment crunt: „Am putea asista la un eveniment seismic cu o magnitudine mult peste 7”

Care este intervalul menționat

Scris de: Daoud Andra

28 Feb. 2023

Cercetătorul care a „prezis” cutremurele din Turcia revine cu un avertisment crunt: „Am putea asista la un eveniment seismic cu o magnitudine mult peste 7”

Omul de știință care a scris despre cutremurul din Turcia cu câteva zile înainte să aibă loc vine cu o nouă previziune. Frank Hoogerbeets susține că un seism cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter s-ar putea produce în curând. Care este intervalul aproximativ anunțat de cercetător.

Un nou avertisment din partea cercetătorului care a „prezis” cutremurele din Turcia

Frank Hoogerbeets se recomandă drept cercetător la Solar System Geometry Survey (SSGEOS). Acesta este un institut care analizează legătura dintre corpurile cerești și activitatea seismică, iar omul de știință a atras atenția la începutul lunii februarie, când a vorbit pe Twitter despre un cutremur puternic ce urma să se producă în Turcia.

Citește și: Cercetătorul care a „prezis” cutremurele din Turcia revine cu un mesaj important. Ce a spus despre seismele din România

Câteva zile mai târziu, seismul a avut loc și a provocat mii de victime atât în Turcia, cât și în Siria. Acum, cercetătorul revine cu un nou avertisment și explică faptul că zilele viitoare ar putea avea loc un cutremur de 7 sau 8 grade pe Richter.

„O convergență a geometriei planetare critice în jurul datei de 2 și 5 martie poate duce la o activitate seismică mare până la foarte mare, posibil chiar și un cutremur de mare forță în jurul 3-4 martie și/sau 6-7 martie. Din nou, am putea asista la un eveniment seismic major spre mare ca rezultat.

Citește și: Secretul caselor care nu se prăbușesc la cutremure. Din ce sunt făcute de fapt. Rezistă fără probleme de 200 de ani

Ar putea fi de magnitudine medie 7, dar și mult peste magnitudinea 8. Nu exagerez aici, nu încerc să creez teamă. Acesta este un avertisment, deoarece geometria planetară critică pe care o vedem aici este cunoscută pentru a provoca evenimente seismice majore sau mari. Și nu ar trebui să îl subestimăm.”, a spus el, într-ul filmuleț postat în mediul online.

„Ar putea fi mai multe evenimente seismice”

Cercetătorul a explicat că ar putea fi vorba despre mai multe seisme de peste 6 grade, nu doar un singur cutremur. Perioada aproximativă este, așadar, prima săptămână din luna martie. El spune că sunt două scenarii posibile, având în vedere că urmează să fie și lună plină.

„Fie vom avea cel mai mare eveniment seismic în jurul datei de 3 sau 4, imediat după geometria planetară critică din data de 2. Sau apoi poate și o creștere seismică după data de 5, care va fi în jurul datei de 6, 7, la momentul lunii pline.

Citește și: Cea mai sigură clădire din București în caz de cutremur major. Este proiectată să reziste la seisme de peste 9 grade

Sau am putea vedea o creștere seismică suplimentară în jurul datei de 3, 4 și apoi cel mai mare eveniment seismic în urma geometriei planetare de pe 5 și va fi în jurul datei de 6, 7 cu luna plină. Nu avem cum să știm. Dar prima săptămână din martie va fi critică, extrem de critică. Din nou, am putea asista la un eveniment seismic cu o magnitudine mult peste 7, poate chiar peste 8 grade”, mai spune el.

Deși teoriile sale au mulți adepți, există și multe voci care contestă ipotezele lui Hoogerbeets. Specialiștii în seismologie spun că este imposibil să anticipăm cutremurele cu mai mult de câteva secunde înainte ca acestea să se producă. De asemenea, cercetătorii care îl contrazic spun că nu există o legătură dovedită între mișcarea planetelor și activitatea seismică.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
7.2 87 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *