Ziua de 1 Martie este una încărcată de tradiții și obiceiuri, respectate în mai toate zonele din țară pentru ca anul acesta să fie unul bun. Este important ca toate doamnele și domnișoarele să poarte mărțișor, pentru a avea un an norocos. Mulți se întreabă însă, dacă există un fel anume în care mărțișorul trebuie purtat. Ei bine, iată cum trebuie să porți mărțișorul ca să îți aducă noroc
Existe mai multe motive, potrivit tradiției, pentru care ar trebui să purtăm mărțișor, încă din ziua de 1 Martie.
Mărțișorul previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie
Ține deoparte deochiul.
Protejeaza împotriva razelor orbitoare ale soarelui
Dacă prindeți șnurul la încheietura mâinii, aveți grijă să îl faceți nod.
Nodul este înzestrat cu funcție protectoare. În perioada în care purtați firul de mărțisor, are puterea de a ține răul departe.
Împletiturile te feresc și ele de ghinion și împrejurări nefavorabile.
Cum trebuie purtat mărțișorul pentru a aduce noroc
Mărțișorul trebuie purtat mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie Există zone când mărțișorul se poartă fie pe toata perioada lunii martie, fie până la Florii, fie până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe.
Manevra Heimlich este o tehnică vitală de prim ajutor, cunoscută și sub denumirea de „tehnică de salvare de la sufocare”. Acest procedeu simplu, dar eficient,…
Pentru mulți oameni, bâzâitul unei albine sau al unei viespi este un semnal de alarmă care le ridică nivelul de vigilență. Însă, chiar dacă sunetele…
„În anumite zone ale țării, datina spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului său sau la gât o moneda de argint. Copilul care va purta acest mărțisor va fi precum argintul: curat și sănătos, fiind ferit de friguri totodata.
Mamele care agță mărțisorul în pieptul copilului sau la încheietura mâinii trebuie să se ferească să nu fie vazute de femeile însărcinate. Ori altfel, copilul care se va naște va avea un semn pe chipul sau”, arată cei de la ziarulunirea.ro.
Ce nu știai despre mărțișor
Soarele: la începutul lunii răsare la ora 6 h 53 m şi apune la ora 18 h 03 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 06 h 58 m şi apune la ora 19 h 42 m.
În tradiţia noastră populară, luna martie se numeşte: mărţişor, germinar, făurel.
Martie reprezintă a treia lună a anului în calendarul gregorian şi are 31 de zile, calendar pe care România l-a adoptat în 1919.
În martie, ziua are 12 ore, iar noaptea are 12 ore.
În martie începe aratul, semănatul, se curăţă livezile şi grădinile, se scot stupii de la iernat şi se ”retează” fagurii de miere
Sărbătorile cu dată fixă şi mobilă, în special Mucenicii sau Sfinţii, alcătuiesc un străvechi început de an agrar, cu obiceiuri vechi şi de o mare frumuseţe.
Tradiţia populară are mai multe preziceri pentru această lună a anului. În luna martie, în câte zile va fi negură, în tot atâtea vor fi ploi în cursul anului.
De asemenea, în câte zile va fi rouă, în atâtea va fi brumă după Paşte
Dacă în luna martie nu va ploua, va fi o recoltă bogată de grâu. (sursă: ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” – 2000, Ion Ghinoiu). Mărțișorul se poartă în piept sau se leagă de mână, în funcție de preferințe.