Cum vor resimți fetițele Alinei Sorescu și ale lui Alexandru Ciucu programul impus de instanță. Psiholog Radu Leca: „Copiii se împart și din punct de vedere emoțional” EXCLUSIV

Psihologul Radu Leca: „Tații au mai puțină răbdare decât mamele”

Scris de: Daoud Andra

21 Mar. 2023

Alina Sorescu a primit, săptămâna trecută, o veste grea în procesul de divorț. Instanța a decis ca fetițele pe care le are cu Alexandru Ciucu să petreacă o săptămână la ea, o săptămână la tatăl lor. Weekendul trecut, designerul a mers să-și ia fetițele, care urmează să petreacă săptămâna la el. Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru EGO.ro, cum îi afectează pe copii, din punct de vedere psiho-emoțional, o astfel de situație și ce ar trebui să facă părinții în aceste situații.

Psihologul Radu Leca, despre decizia instanței în cazul fetițelor Alinei Sorescu

După mai bine de un an de când Alina Sorescu și Alexandru Ciucu se află în proces de divorț, instanța a luat o hotărâre cu privire la fetițele cuplului. Dacă până acum micuțele au stat cu mama lor, judecătorii au decis ca acestea să petreacă o săptămână cu mama și o săptămână cu tatăl de acum înainte.

În weekend, designerul Alexandru Ciucu a venit să își ia fetele de la fosta soție. Despărțirea micuțelor de mama lor a fost una dificilă, iar psihologul Radu Leca a explicat, pentru EGO.ro, cum îi afectează pe copii un astfel de program.

Citește și: Sfârșietor! Cum au fost surprinse Alina Sorescu și fetițele ei, după decizia instanței. Micuțele au fost nevoite să meargă cu tatăl lor

„Lucrurile sunt foarte simple: deciziile care au apărut după 1 februarie 2022, din punct de vedere legal, din partea instanțelor, au legătură cu practica europeană de afiliere a copilului către ambii tutori, egal. Respectiv, două săptămâni cu două săptămâni, o săptămână cu o săptămână sau alte variante pe care Curtea (n.r. Înalta Curte de Casație și Justiție) le are.

Din punct de vedere psiho-emoțional, copiii, cel puțin pe teritoriul Europei, nu neapărat în cadrul Europei de Est reacționează bine și foarte bine la această formă de împărțire a timpului între ambii părinți. Dar asta nu înseamnă că din punct de vedere afectiv, respectiv din punct de vedere psiho-emoțional în toate cazurile reacția este bună.

Citește și: Cum i s-a schimbat viața lui Alexandru Ciucu, după divorțul de Alina Sorescu: „A fost cel mai greu an”. Designerul rupe tăcerea

Acum, ca reacțiile să fie potrivite, respectiv echilibrate și copiii să nu simtă noțiunea de dor, ar trebui ca ambii tutori să fie, din punct de vedere al valorii umane, identici. Numai că noi știm următoarele aspecte: tații au mai puțină răbdare în 90% dintre cazuri decât mamele. Acea răbdare pe care doar 10% dintre bărbați o au, o identifică și o pun în aplicare. Această conexiune, respectiv egalitate dintre ambii tutori devine, în 10% dintre cazuri, reală. În restul de 90% din cazuri devine ambiguă. Și atunci copiii nu o să se simtă conectați cu tutorele (n.r. celălalt).”, a explicat Radu Leca.

Cum vor resimți fetițele Alinei Sorescu și ale lui Alexandru Ciucu programul impus de instanță
Radu Leca, psiholog

Radu Leca: „Copiii se împart și din punct de vedere emoțional”

Psihologul a mai explicat faptul că trebuie să existe o armonie în ceea ce privește regulile, la ambii părinți. Dacă la unul dintre părinți există reguli și la celălalt nu, minorii vor fi dezorientați și va interveni manipularea.

Citește și: Psihologul Radu Leca, despre relația părinți-adolescenți. De ce ajungi să nu te mai înțelegi cu adolescentul tău, ce poți face. EXCLUSIV

„Avem mai multe elemente:

  • să aibă același tip de confort

  • să existe cel puțin o persoană care se ocupă de binele lor

  • să se conecteze cu ambii părinți la fel

  • să nu simtă dorul și atunci când îl simt să poată vorbi liber cu unul dintre părinții despre care susține că a simțit dorul

  • oricând să existe noțiunea de reguli identice și la mama și la tata.

Aici intrăm sub o incidență: la mama am reguli, la tata nu am reguli sau viceversa și atunci dacă ele vor sta sub incidența noțiunii de manipulare psiho-emoțională sau dacă unul dintre tutori va realiza în numele lor tot ceea ce ele ar trebui să realizeze singure, vom avea o regresie în ceea ce are legătură cu universul minorilor.

Citește și: Care a fost de fapt motivul divorțului dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu. Declarația care nu lasă loc interpretări, acum e totul clar

După divorț, copiii se împart și din punct de vedere legal, dar și din punct de vedere emoțional. Trebuie să se facă (n.r. împărțeala) în așa fel încât să se respecte binele lor superior. Dar dacă se definește binele superior pe care îl are copilul la mamă în raport cu binele superior pe care îl are copilul la tată, vor exista diferențe.”, a mai spus specialistul.

Cum vor resimți fetițele Alinei Sorescu și ale lui Alexandru Ciucu programul impus de instanță
Alina Sorescu și fetițele ei

Alina Sorescu: „Voi lupta de această dată eu până la capăt”

După ce a primit vestea că fetițele vor locui o săptămână la ea, o săptămână la tatăl lor, Alina Sorescu a transmis un mesaj pe Facebook. Artista spune că nu se va da bătută și va face apel, va lupta pentru ca instanța să îi încredințeze ei fetițele, iar tatăl să se implice în creșterea lor la fel ca până acum.

„A fost un an greu cu procese și ordonanțe și încerc cu toată ființă mea să rămân demnă în demersul meu de a avea și eu și fetele o viață liniștită. Soluția pronunțată astăzi de instanța este că fetițele să stea o săptămâna la mamă și o săptămâna la tată. Voi lupta de această dată eu până la capăt și voi face apel pentru a demonstra ce este mai bine pentru fetițe, pentru a le crește într-un mediu stabil, așa cum le-am crescut de când le-am născut. Nu va fi ușor, pentru că tatăl lor și-a schimbat cu totul atitudinea față de copii în acest an și cere drepturi egale cu mama.

Citește și:  De ce sunt criticate femeile când aleg să nu facă copii. Radu Leca, psiholog: “Femeia este pusă la zid pentru “obrăznicia de care dă dovadă”, dorindu-și să fie mai mult decât mamă”. EXCLUSIV

Sper că fetițele să nu fie plimbate dintr-o parte în altă până la 18 ani, pentru că acest program este bulversant pentru ele, le va putea dezechilibra emoțional și afecta procesul educațional și de creștere. Am permis tatălui să se implice din momentul în care și-a arătat disponibilitatea, dar trebuie însă să ne gândim că sunt fetițe de 9 și 6 ani, că au nevoie de stabilitate și păstrarea unei rutine de zi cu zi, mai ales pentru programul școlar. Sper că judecătorii să înțeleagă că acest program nu este bun pentru orice copil și în orice condiții.”, a transmis artista, pe Facebook.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Războiul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf ia amploare
0.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *