Dana Războiu a divorțat și a renunțat definitiv la televiziune. Cum arată acum viața fostei știriste de la TVR EXCLUSIV

Fiul ei cel mare, specialist în robotică, studiază în Marea Britanie

Pe Dana Războiu nu o mai asociază nimeni cu micul ecran, deși a lucrat 17 ani în televiziune, ci cu Asociația „Nație prin educație”, prin intermediul căreia implementează în prezent cel mai mare program de robotică din România. În cei 6 ani de când își dedică aproape tot timpul acestor copii talentați, Dana Războiu și-a dezvoltat niște aptitudini, însă susține că nu a dus tehnologia la un alt nivel.

Femeia de afaceri a mărturisit, în exclusivitate pentru EGO.ro, că nu trăiește într-o casă super-tehnologizată, așa cum se așteaptă toată lumea, ci că este în continuare de modă veche, din acest punct de vedere.

Victor, fiul ei, desfăcea toate aparatele electrice din casă și construia alte dispozitive

Dana Războiu a intrat în lumea invențiilor odată cu Victor, fiul ei cel mare, care de la 9 ani îi desfăcea toate aparatele electrice din casă și construia fel și fel de dispozitive. De atunci, au trecut 6 ani, iar fosta vedetă de televiziune a transformat pasiunea fiului ei într-un adevărat „sport” național, încurajând și sprijinind alți copii să-și aratele talentele de mici ingineri.

Astfel că a pus bazele asociației „Nație prin educație” și demarează tot felul de competiții de robotică.

„Facem competiția de 6 ani. Acum am avut naționala la Sala Polivalentă din București și am 3.000 de copii în toată țara, mentori și voluntari. E competiție foarte mare de fapt. Am trimis 3 echipe în Statele Unite. Ele sunt acum la Houston, unde e finala mondială de robotică și vedem ce rezultate fac acolo. Oricum competiția e foarte grea. Să te bați cu firme mari care sponsorizează echipele americane: firme ca Boeing sau NASA, sau alte nume uriașe în tehnologie, e foarte greu”, a declarat Dana Războiu pentru EGO.ro.

De altfel, femeia de afaceri încearcă să aducă tot mai mulți sponsori și parteneri, tocmai pentru a putea ajuta și mai mulți copii să-și îndeplinească visul.

„Costă foarte mult robotica, de aceea avem nevoie de sponsori și de parteneri. Nu am putea să o facem doar așa. Nu este matematică, să ai doar o foaie de hârtie și un creion, costă piesele, componentele de joc, terenul de joc, deplasările copiilor, imprimante 3D, trusele cu scule. Toate acestea costă, dar merită fiecare leu pentru că e investit în viitorii ingineri ai României, inventatori ai României, mințile astea cu care ne lăudăm peste hotare”.

Acesti tineri ne au reprezentat la Jocurile Olimpice de Robotica desfasurate la Washington
Acesti tineri ne au reprezentat la Jocurile Olimpice de Robotica desfasurate la Washington

Robotiștii din România sunt premiați în întreaga lume, la competiții

Deși nu suntem o țară în care tinerii talentați au parte de foarte mult sprijin din partea autorităților, Dana Războiu a reușit în câțiva ani să le dea speranță multora. Cu atât mai mult cu cât au demonstrat, încă o dată, că România poate concura de la egal la egal cu țări mult mai dezvoltate.

„Competiția se adresează liceelor de stat din România, deci din start plecăm de la copiii de la școlile de stat. Cei din școlile private au părinții fonduri și pot să meargă la cluburi de robotică. Noi, nație prin educație, donăm kit-ul inițial, tot ce trebuie ca să faci un robot, liceelor. Copiii își formează o echipă de la 3 la 15 membri și pot să se înscrie pe site-ul nație prin educație, la competiție. Apoi își caută un mentor, care este profesor de IT sau de fizică, sau poate să nu fie din școală, dacă găsesc un părinte inginer pasionat de tehnologie.

Să știți că avem succes mai mare chiar în orașele mici pentru că acolo nu se întâmplă atât de multe lucruri. Copiii nu sunt tentați să meargă la cinema de două ori pe săptămână. Dau un exemplu. La competiția din Houston am trimis cele 3 echipe, de pe primele 3 locuri clasate la etapa națională, care sunt din Târgu Jiu, Ploiești și Arad. Nu e niciuna din București, niciuna din Cluj”, ne-a mai spus femeia de afaceri.

Casa ei nu este aproape deloc digitalizată

Cu toate acestea, deși este pe zi ce trece mai pasionată de robotică și a început să învețe la rândul ei multe lucruri alături de copiii pe care îi coordonează, Dana Războiu nu are parte și acasă de aceleași standarde tehnologice cu care se întâlnește la „Nație prin educație”.

Din păcate, robotistul familiei a ales să studieze în Marea Britanie, așa că nu mai are timp să-i dezmembreze electronicele din casă și să le digitalizeze.

„Dacă Victor ar trăi tot timpul cu mine, dar el termină liceul în Marea Britanie, deci nu e tot timpul cu mine, e mai mult plecat, însă dacă ar fi acasă el mi-ar fi tehnologizat casa. Mi-a pus o priză inteligentă care aprinde lumina din telefon. I-am zis inițial că nu îmi trebuie așa ceva, că am întrerupător. Vreau să spun că acum mi-aș pune această aplicație în toate prizele. E util”, ne-a mai declarat amuzată Dana Războiu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
9.7 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Anunţul MOMENTULUI făcut de Buckingham! Este vorba despre Regele Charles, era DE AŞTEPTAT
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile...
Jador a vorbit despre relația secretă cu Andreea Bălan: „Pentru mine ai fost extraordinară!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
În ce zile o să ai cel mai mare succes în luna Mai 2024 în...
Horoscop 27 Aprilie 2024. Astazi, Taurii trebuie sa faca o schimbare majora, Pestii vor realiza...
Un val de liniște și prosperitate se pregătește să învăluie șase zodii. O zi cu...
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *