Fructul secret pe care să-l pui la final în zacuscă. Așa iese mult mai gustoasă, savoarea ei te va cuceri din prima

Schimbă complet gustul preparatului

Scris de: Daoud Andra

23 Sep. 2023

Fructul secret pe care să-l pui la final în zacuscă. Așa iese mult mai gustoasă, savoarea ei te va cuceri din prima

Zacusca este unul dintre preparatele pe care majoritatea gospodinelor le fac toamna. La bază, această tocăniță de legume este foarte simplu de făcut și are o textură cremoasă și un gust bogat. Pentru o savoare aparte, poți adăuga un ingredient aparte. Care este fructul secret pe care să-l pui la final în zacuscă, pentru o aromă deosebită.

Cum se coc legumele pentru zacuscă

Toamna este anotimpul pregătirii conservelor pentru iarnă, iar zacusca este nelipsită de pe listă. Ingredientele principale din acest preparat sunt ardeii copți și vinetele, care dau savoare preparatului. Acestea pot fi coapte chiar înainte de a prepara zacusca sau cu ceva timp înainte și păstrate la congelator.

Nu uita că ai nevoie de o cantitate mai mare de vinete și ardei decât scrie în rețetă, pentru că acestea se vor cântări după ce sunt curățate și scurse de apă. Ardeii și vinetele se pot coace pe flacără, la cuptor, pe jar sau pe grătar. Acestea trebuie să fie coapte uniform pe toate părțile, însă nu trebuie să fie arse.

Peste ardeii copți se presară sare într-o cantitate generoasă, se acoperă și se lasă la răcit, abia apoi se curăță. Vinetele coapte se curăță cât încă sunt fierbinți. Atât vinetele, cât și ardeii se pun la scurs înainte de a fi tocate și folosite la zacuscă.

Citește și: Zacuscă de vinete ca la bunica. Rețeta tradițională deosebită, de câte vinete ai nevoie și ce să mai adaugi pentru un gust desăvârști

De ce iese zacusca amară
Zacuscă de legume

Fructul secret pe care să-l pui la final în zacuscă

Pe lângă ardei și vinete, la zacuscă se mai pun ceapă, morcovi, sare, piper și ulei. Unele gospodine adaugă și mere în compoziția pentru zacuscă, la final, pentru a-i da un gust aparte.

Cum faci zacusca cu mere, pas cu pas

Ingrediente:

  • 500 g ceapă
  • 500 g morcovi
  • 500 g ardei copți
  • 500 g vinete coapte
  • 300 ml pastă de roșii
  • 250 ml ulei
  • 500 g mere verzi
  • sare
  • piper

Citește și: Cum știi că zacusca s-a stricat în borcan, deși ai respectat rețeta ca la carte. Detaliile pe care să nu le ignori niciodată

Mod de preparare:

Se curăță ceapa și morcovii, iar ceapa se toacă, în timp ce morcovii se dau prin răzătoarea mare. Ardeii copți și vinetele, scurse de apă, se toacă și ele cât mai fin. Într-o cratiță încăpătoare, se pun uleiul, ceapa și morcovul și se călesc timp de 10 minute, sau până când se rumenesc.

Se adaugă vinetele și ardeii copți, sare și piper și se lasă totul împreună pe foc pentru încă 10 minute, după care se adaugă și pasta de roșii. Se lasă să fiarbă la foc mic pentru încă o jumătate de oră, timp în care se pregătesc merele.

Fructele se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se adaugă peste zacuscă, se amestecă bine, după care cratița se dă la cuptor pentru aproximativ o oră, la 180 de grade. Vasul trebuie să fie acoperit, iar din când în când, se amestecă pentru ca zacusca să nu se lipească și să nu se ardă.

Când este gata, zacusca cu mere se lasă puțin la răcorit, după care se adaugă în borcane cât este încă fierbinte. Borcanele trebuie să fie sterilizate. Se lasă să se răcească treptat și se păstrează într-un loc uscat și răcoros.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *