La ce se folosește uleiul de rapiță, de fapt. Are numeroase întrebuințări

Beneficiile uleiului de rapiță

Scris de: Oana Matei

04 May. 2023

La ce se folosește uleiul de rapiță, de fapt. Are numeroase întrebuințări

Uleiul de rapiță este un ulei vegetal obținut prin presarea semințelor de rapiță. Este un ulei cu un conținut ridicat de acizi grași nesaturați, precum acidul oleic și acidul linoleic, și cu un conținut scăzut de acizi grași saturați, ceea ce îl face o opțiune sănătoasă de gătit și de folosit în prepararea alimentelor. De asemenea, uleiul de rapiță are un gust neutru și poate fi folosit în multe feluri, inclusiv la prăjire, gătire și la prepararea dressingurilor sau a maionezei.

Ce beneficii are uleiul de rapiță

În plus, uleiul de rapiță este bogat în vitamina E, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și la menținerea sănătății pielii și a părului. De asemenea, acest ulei are un conținut ridicat de fitosteroli, compuși care ajută la scăderea nivelului de colesterol în sânge și la menținerea sănătății inimii.

Utilizarea uleiului de rapiță în bucătărie și în cosmetică

Este important de adăugat că rapița este frecvent modificată genetic, producând un ulei dăunător sănătății. Se recomanda alegerea unui ulei extravirgin, obținut prin presare la rece, ideal din agricultura ecologică.

Ce rol are în cosmetică

Datorită elementelor componente, uleiul de rapiță oferă proprietăți remarcabile asupra pielii, părului, feței și corpului, în general, pentru îngrijirea și menținerea sănătății, la interior și la exterior. Savoarea și mirosul de rapiță este inferioară uleiului de măsline, dar are mai puține grăsimi saturate și oferă un aport mai mare de Vitamina E și Omega 3.

Hidratant

Uleiul de rapiță este un bun hidratant, folosit mai ales local pentru aplicare directă pe piele, deoarece este ușor de absorbit.  Îl poți aplica ca ulei de corp local direct pe pielea ta, datorită structurii moleculare sale, pătrunde în porii pielii pentru a o hrăni și a face să pară mai hidratată.

Anti acneic

Uleiul de rapiță este ideal datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante care acționează asupra zonei afectate pentru a trata și atenua acest simptom. Deoarece este bogat în vitaminele E și K, uleiul de rapiță reduce afecțiunile tenului, precum acneea.

Utilizarea uleiului de rapiță în cosmetică

Antirid

Uleiul de rapiță conține o cantitate mare de antioxidanți, precum vitamina E, care sunt capabili sa protejeze pielea de efectele soarelui si agenților externi, prevenind astfel formarea prematură a ridurilor. O linguriță de ulei de rapiță conține aproximativ 15% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina E.

Vezi și Trucul pentru ca uleiul să nu mai sară din tigaie. Ce ingredient adaugă bucătarii când fac preparate prăjite, secretul pe care trebuie să-l știi

Benefic pentru sănătatea părului

  • Elimină mătreața-  se amestecă 10 lingurițe de ulei de rapiță cu 3 linguri de ulei de arbore de ceai. Se încălzește amestecul și se aplică pe scalp, masând ușor. Se lasă să acționeze pentru 30 de minute, apoi părul se spală cu șampon. Se repetă tratamentul timp de 4 săptămâni.
  • Repară vârfurile despicate- datorită cantităților mari de steroli din uleiul de rapiță, acesta ajută la repararea părului deteriorat, va netezi vârfurile despicate și va forma un strat protector pe păr pentru a preveni uscarea, firele sau deteriorarea soarelui. Se aplică uleiul pe mijlocul lungimii părului și pe vârfuri și se lasă peste noapte. Dimineață părul se spală și vei observa că părul tău va fi hidratat și strălucitor.

Utilizarea uleiului de rapiță în bucătărie

Unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare atunci când alegeți un ulei pentru gătit este temperatura la care va fi folosit. Punctul de fum al unui ulei este temperatura la care uleiul va începe să ardă și să devină rânced. Acest aspect înseamnă că aroma se va schimba și beneficiile nutriționale ale uleiului vor scădea. Cu cât este mai mare punctul de afumare al unui ulei, cu atât este mai stabil, deoarece poate rezista la căldură la o temperatură mai mare. Aceasta înseamnă că îl puteți folosi pentru prăjire la temperaturi mult mai ridicate.
În comparație cu alte uleiuri, uleiul de rapiță presat la rece are un punct de fum de 230°C, în timp ce uleiul de măsline arde la 190°C. În general, uleiurile bogate în grăsimi saturate au un punct de fum mai mare.

Uleiul de rapiță presat la rece are o aromă moale, de unt și este perfect pentru a fi folosit la prăjit sau în salate. Savoarea felului de mâncare nu va fi afectată de ulei, în timp ce a uleiului de măsline, de nuci, de cocos sau de avocado au un gust mult mai puternic, care se poate transfera asupra preparatului.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului uleiului de rapiță

Unele dintre beneficiile nutriționale ale consumului uleiului de rapiță presat la rece sunt:

​​• Raportul ideal între Omega 3 și Omega 6 pentru o funcționare optimă a corpului.
• Este o sursă bună de vitamina E care joacă un rol în sănătatea pielii și a ochilor.
• Conține un nivel ridicat de grăsimi nesaturate, care este legat de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
• Este o sursă bună de grăsimi omega 3, care se găsesc și în peștele gras precum somonul și sardinele. Acest tip de grăsime are legături cu îmbunătățirea sănătății inimii și beneficii cognitive.
• Conține un nivel moderat de vitamina K în comparație cu alte uleiuri, ceea ce este important pentru dezvoltarea oaselor și coagularea sângelui.
• Are un conținut scăzut de grăsimi saturate, ceea ce are legături cu un risc scăzut de boli cardiovasculare.

Vezi și Cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de floarea-soarelui. Este mai sănătoasă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce nu au făcut niciodată Ramona Olaru, Dani Oțil și Răzvan Simion
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *