Supa cu găluște este una dintre preferatele românilor. Se face ușor, este hrănitoare și savuroasă și reprezintă un prânz delicios. De obicei se face din carne de pasăre, dar ne putem bucura de o supă cu găluște delicioasă și în perioada postului. Secretul celor mai pufoase găluște de post constă într-un ingredient care le face moi și le dă un gust nemaipomenit.
În perioada postului, multe rețete de mâncare, dar și de dulciuri pot fi adaptate astfel încât să poată fi consumate în continuare și de către credincioșii care postesc. Supa cu găluște este un exemplu perfect în acest sens. Dacă de obicei se face din carne, în perioada postului o vom prepara din legume din abundență, care îi vor da o savoare deosebită.
Citește și: Cu ce să amesteci mereu grișul pentru găluște pufoase și gustoase. E cel mai tare truc
În ceea ce privește găluștele, vom renunța la oul din compoziție și îl vom înlocui cu alte ingrediente. Pentru ca găluștele de post să iasă la fel de pufoase precum cele de dulce, vom folosi amidon de porumb. Acesta va da consistență și suplețe compoziției, iar găluștele se vor umfla și vor deveni pufoase și savuroase.
Citește și: Când se adaugă găluștele în supă, de fapt. Toate gospodinele greșesc, de asta nu ies pufoase
Pentru găluște:
Curăță și spală bine legumele și toacă-le mărunt. Rădăcinoasele le poți da prin răzătoarea mare. Pune legumele tocate împreună cu uleiul la călit, într-o oală pe foc. Adaugă sare și piper și călește la foc potrivit, timp de câteva minute, după care adaugă apă cât să se umple oala.
Lasă legumele să fiarbă în continuare la foc mic, timp de 30 de minute. Între timp, te poți ocupa de găluște. Amestecă făina, grișul și amidonul într-un bol. Adaugă un praf de sare, uleiul și ceapa tocată cât mai fin. Aceasta poate fi dată și pe răzătoare, dacă îți este mai ușor.
Amestecă toate ingredientele, după care pune câteva linguri din supa care fierbe, până când obții o pastă. Compoziția trebuie să fie moale, dar omogenă, la fel ca în cazul găluștelor clasice.
Modelează găluștele cu lingura și adaugă-le în supă. Pune capacul și mai lasă supa cu găluște de post să fiarbă încă 5-10 minute. Când găluștele și-au dublat volumul și s-au umflat, vei ști că sunt gata. Oprește focul, lasă supa să se răcorească timp de câteva minute, după care adaugă verdeața proaspăt tocată.