Ce este Legea Anastasia, de fapt. De unde provine numele ei, îi trimite pe șoferii români la închisoare

Legea a intrat în vigoare de curând

Scris de: Daoud Andra

23 Aug. 2023

Ce este Legea Anastasia, de fapt. De unde provine numele ei, îi trimite pe șoferii români la închisoare

Accidentul tragic de la malul mării a adus în discuție din nou subiectul legat de pedepsele pe care le primesc șoferii care provoacă astfel de tragedii. În acest context, în ultimele zile s-a vorbit tot mai mult în spațiul public despre Legea Anastasia, intrată în vigoare luna trecută. Ce presupune această lege și de unde provine numele ei.

Cine a fost Anastasia, fetița care a dus la schimbarea legii

Anastasia a fost o fetiță din județul Iași, în vârstă de 4 ani, care a pierit în urma unui tragic accident de circulație, anul trecut. Pe 1 iunie 2022, chiar de Ziua Copilului, fetița se juca împreună cu mai mulți copii în apropierea casei sale. La un moment dat, a vrut să traverseze prin spatele unei mașini de taxi, parcată pe sensul opus.

Citește și: Prima reacție a părinților lui Vlad Pascu, tânărul care a produs accidentul în 2 Mai. “Sufletul ne este pustiit, nu căutăm o cale ”ușoară” pentru a ieși din ce avem de dus”

Fetița a fost lovită de o mașină condusă de o șoferiță de 28 de ani, care nu avea permis de conducere. Aceasta făcuse doar niște cursuri de condus în Suedia, însă nu deținea permis pentru nicio categorie. În momentul producerii accidentului, femeia se îndrepta către locuința unei rude, unde avusese loc un eveniment dramatic în familie.

Anastasia a murit în urma impactului, iar accidentul în care a pierit a dus la modificarea legii. Aceasta a fost inițiată de fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, și senatorul PNL Daniel Fenechiu și promulgată de Klaus Iohannis. A intrat în vigoare pe data de 10 iulie 2023.

Citește și: Cel mai sigur loc din mașină în caz de accident. La ce concluzie au ajuns specialiștii, răspunsul te va surprinde

Ce presupune Legea Anastasia

Legea care a primit numele fetiței de 4 ani presupune ca șoferii care provoacă accidente mortale, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau nu au permis de conducere să ajungă direct la închisoare, fără să mai treacă prin procese care se pot întinde pe ani întregi, iar la final să primească pedepse cu suspendare. Acum, senatorul PSD Robert Cazanciuc vrea ca șoferii care provoacă accidente mortale să nu mai poată conduce timp de 5 ani.

Femeia care a provocat accidentul în care a murit Anastasia a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Magistrații care au judecat cazul au argumentat că tragedia nu putea fi evitată nici dacă șoferița ar fi avut permis. Instanța a condamnat-o, așadar, pentru conducere fără permis și a dispus și măsura supravegherii pe o perioadă de 4 ani.

Citește și: Cel mai bun loc în avion în caz de accident. Unde să te așezi ca să-ți salvezi viața, puțini știu

”Eu aș fi mai degrabă îngrijorat pentru victime decât pentru cei care se urcă la volan în aceste condiții, le reamintesc – fără să aibă permis de conducere sau au consumat droguri, alcool și n-au fost conștienți de consecințele faptelor lor. Din punctul meu de vedere, în cazul Anastasia, fiindcă nu avea permis, acea femeie nu avea, pur și simplu, ce să caute pe șosea. A fost de vină din start pentru că s-a urcat la volan. Iar legea Anastasia ajută și la prevenție – șoferii trebuie să știe că există consecințe.”, a spus senatorul Robert Cazanciuc, potrivit Libertatea.

O nouă propunere de modificare a Codului Rutier

Fostul Ministru al Justiției vine cu o completare la Legea Anastasia. Inițiativa legislativă pe care a propus-o prevede ca șoferii care sunt vinovați de producerea unor accidente mortale să nu mai poată conduce autovehicule pe o perioadă de 5 ani. În prezent, intervalul specificat în lege este de 6 luni.

Citește și: Principesa Sofia a României, implicată într-un accident rutier! Cum s-a produs incidentul și care este starea ei

Proiectul a fost adoptat de Senat în luna martie și se află în dezbatere la Camera Deputaților. Acesta vine în completarea Legii Anastasia, care presupune ca șoferii vinovați de producerea unor accidente mortale și care nu au permis de conducere sau se află sub influența unor substanțe interzise să facă închisoare și să nu mai primească pedepse cu suspendare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Jorge, dezvăluiri despre relația pe care o avea la început cu soția sa
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Iluzia optică a serii. Toți văd piața aglomerată, mai puțin cele 5 fructe ascunse. Reușești...
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75...
Jador a vorbit despre relația secretă cu Andreea Bălan: „Pentru mine ai fost extraordinară!”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Recunoști vedetele tale preferate transformate de un artist digital. Cum arată artiștii și politicienții dacă...
Horoscop 30 Aprilie 2024. Balanțele sunt foarte preocupate de câștigul financiar, Scorpionii trebuie uite trecutul...
Horoscop Zilnic Marți 30 Aprilie 2024. Întreaga perioadă este favorabilă pentru planul profesional și, implicit,...
Berbecii și o zodie misterioasă primesc un val de energie astrală, învățând să depășească provocările
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Cum se menține în formă Loredana la aproape 54 de ani. Celebra cântăreață are o...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *