Cum se corectează o greșeală la Evaluarea Națională 2023, fără să fie considerată un semn particular. Reguli de care trebuie să țină cont elevii la probele scrise

Așa trebuie să procedeze elevii dacă fac o greșeală de redactare

Scris de: Daoud Andra

18 Jun. 2023

Cum se corectează o greșeală la Evaluarea Națională 2023, fără să fie considerată un semn particular. Reguli de care trebuie să țină cont elevii la probele scrise

Luni, 19 iunie, începe Evaluarea Națională 2023, pentru absolvenții de gimnaziu. Prima probă scrisă este cea la limba română, urmată de cea la matematică și cea la limba maternă. Înainte de examene, Ministerul Educației vine cu câteva precizări importante pentru candidați. Cum se corectează o greșeală la Evaluarea Națională 2023, astfel încât să nu fie considerată semn particular.

Precizări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a susțin luni, miercuri și joi probele scrise la Evaluarea Națională. Candidații trebuie să respecte anumite reguli privind organizarea examenelor și redactarea lucrărilor. Accesul elevilor în sălile de examen se face, în cazul fiecărei probe, între orele 8:00 și 8:30. La ora 9:00 sunt distribuite subiectele, redactate sub formă de broșură, în toate centrele de examinare.

Citește și: La ce oră începe Evaluarea Națională 2023. Prima probă scrisă are loc luni, 19 iunie

Din momentul în care au terminat de completat datele de identificare în colțul din dreapta sus, elevii au la dispoziție un timp de lucru de 2 ore pentru a rezolva subiectele. Pentru redactare, aceștia trebuie să folosească un instrument de scris de culoare albastră și să țină cont de câteva reguli. Nu sunt permise mâzgăliturile sau orice alte însemne care pot fi încadrate la încercarea de a frauda examenul. Dacă fac o greșeală atunci când redactează lucrarea, elevii trebuie să fie foarte atenți cum o corectează.

Cum se corectează o greșeală la Evaluarea Națională 2023

”La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.”, se arată în ghidul privind desfășurarea Evaluării Naționale, pus la dispoziție de către Minister.

Citește și: Reguli Evaluarea Națională 2023. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen

Elevii pot face sublinieri pe text

Având în vedere că subiectele sunt redactate sub formă de broșură și că elevii vor lucra direct pe aceste broșuri, există o serie de precizări importante și cu privire la subiectele în sine. Dacă în alți ani acestea erau pe o foaie separată, care rămânea în posesia candidaților, de data aceasta elevii nu vor putea lua cu ei subiectele.

Candidații de la Evaluarea Națională au voie să facă anumite însemnări pe subiecte, atunci când le rezolvă, fără a fi considerate semne particulare.

Citește și: Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 la matematică. Teste de antrenament pentru elevi

”La proba de Limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.”, se mai arată în regulament.

Recomandările Ministerului Educației pentru elevi

  • „Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de şters, riglă, eventual apă și şerveţele!
  • Când primeşti broşura, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, TOATE subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
  • Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
  • În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
  • Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *