Grăsimea brună vs. grăsimea albă. Ce spune Mihaela Bilic despre cum ne ajută organismul să slăbim - Ego.ro

Grăsimea brună vs. grăsimea albă. Ce spune Mihaela Bilic despre cum ne ajută organismul să slăbim

Grăsimea brună vs. grăsimea albă. Ce spune Mihaela Bilic despre cum ne ajută organismul să slăbim

Grăsimea este, pentru mulți dintre noi, o problemă de imagine și sănătate. Nu ne place nici în farfurie, nici pe corp. Totuși, puțini știu că grăsimea din corp nu este toată la fel. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, în organismul uman există două tipuri de grăsime: grăsimea albă și grăsimea brună. Acestea au roluri diferite și influențează în mod distinct felul în care corpul stochează și arde energia.

Grăsimea albă este asociată cu obezitatea, fiind principalul tip de grăsime care se acumulează în corp atunci când mâncăm prea mult. Pe de altă parte, grăsimea brună are un rol benefic: ajută la arderea caloriilor și ne protejează de frig. În acest context, Mihaela Bilic explică ce putem face pentru a stimula grăsimea brună și pentru a reduce acumularea celei albe.

Grăsimea albă: rezervă de energie, dar și un factor de risc

Grăsimea albă este formată din celule numite adipocite, care transformă caloriile din mâncare în grăsime de rezervă. Acest tip de grăsime este depozitat în corp și reprezintă principala sursă de energie atunci când nu mâncăm. De fapt, între 10 și 25% din greutatea unui adult poate fi reprezentată de grăsime albă.

„Adipocitele albe stochează excesul de calorii sub formă de trigliceride când mâncăm prea mult. Și tot ele furnizează energie sub formă de acizi grași când suntem la cură de slăbire”, explică Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Problema apare atunci când grăsimea albă se acumulează în exces, favorizând obezitatea și alte afecțiuni metabolice. Este o grăsime pasivă, cu activitate metabolică scăzută, care are tendința de a se acumula mai ales în zona abdomenului și a coapselor.

Grăsimea brună: aliatul surpriză în lupta cu kilogramele

În contrast cu grăsimea albă, grăsimea brună are o funcție activă și benefică. Deși este alcătuită tot din adipocite, aceste celule nu stochează grăsime, ci o transformă direct în căldură. Grăsimea brună este mai bine vascularizată și are o activitate metabolică intensă, ceea ce o face eficientă în arderea caloriilor.

„Grăsimea albă stochează energia și predispune la obezitate, în timp ce grăsimea brună eliberează energia și ajută la slăbit”, subliniază medicul nutriționist.

Din punct de vedere anatomic, grăsimea brună conține multe mitocondrii – acele „uzine” ale celulei care transformă grăsimile în energie. Astfel, în loc să ne îngrașe, acest tip de grăsime contribuie la reglarea temperaturii corpului și la reducerea masei adipoase.

Cum putem activa grăsimea brună?

Din păcate, cantitatea de grăsime brună este influențată în mare parte de genetică. Ea este mai prezentă la copii, tineri și bărbați, iar femeile și persoanele în vârstă tind să aibă mai puțin din acest tip de țesut. Totuși, există metode prin care putem stimula activitatea grăsimii brune.

„Țesut adipos brun au cei care trăiesc în condiții de frig și persoanele care practică o activitate fizică regulată”, spune Mihaela Bilic.

Expunerea la temperaturi mai scăzute și exercițiile fizice susținute pot activa acest tip de grăsime și pot accelera metabolismul.

Mișcarea și frigul, aliați în controlul greutății

Pentru a reduce acumularea de grăsime albă și a stimula arderea caloriilor, două metode simple și eficiente sunt mișcarea în aer liber și expunerea la frig. Chiar și plimbările în zilele mai răcoroase pot avea un efect benefic asupra metabolismului.

„Sportul este cea mai bună metodă prin care limităm dezvoltarea de țesut adipos alb, iar expunerea la frig produce o activare a adipocitelor brune”, mai precizează medicul.

Această combinație între activitate fizică și adaptarea corpului la temperaturi mai joase poate reprezenta o strategie naturală și accesibilă pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

Nu toată grăsimea e la fel

Deși grăsimea are o reputație proastă, este important să înțelegem că există diferențe majore între tipurile de grăsime din corp. Grăsimea albă este asociată cu stocarea de energie și obezitatea, în timp ce grăsimea brună ne ajută să ardem calorii și să ne menținem greutatea. Prin stil de viață activ și prin obiceiuri simple, cum ar fi expunerea la frig, putem influența în mod pozitiv felul în care corpul nostru gestionează grăsimea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Sebastian Dobrincu spune adevărul despre viața lui amoroasă “Sunt singur!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *