Și ție îți este teamă să nu se îmbolnăvească cel mic atunci când se joacă în zăpadă? Iată ce trebuie să știi

Și ție îți este teamă să nu se îmbolnăvească cel mic atunci când se joacă în zăpadă? Iată ce trebuie să știi

Iarna este anotimpul preferat al multor copii, iar joaca în zăpadă este una dintre cele mai mari bucurii ale acestui sezon. Cu toate acestea, numeroși părinți își fac griji că micuții lor s-ar putea îmbolnăvi dacă petrec prea mult timp afară în frig. Din cauza acestor temeri, de-a lungul timpului, s-au răspândit o serie de mituri legate de sănătatea copiilor în timpul iernii. Însă cât adevăr se ascunde în spatele acestor idei? Specialiștii demontează cele mai comune concepții greșite despre joaca în zăpadă.

Frigul provoacă răceli?

Mulți părinți se tem că micuții lor ar putea răci dacă petrec prea mult timp în aer liber, mai ales dacă temperaturile sunt scăzute. În realitate, răceala este cauzată de un virus, nu de expunerea la frig.

„Este mult mai probabil ca cel mic să contacteze un virus într-un spațiu închis, aglomerat și neaerisit, decât în parc”, explică specialiștii.

Totuși, frigul poate influența indirect starea de sănătate. Dacă organismul copilului a fost deja expus unui virus, temperaturile scăzute pot slăbi sistemul imunitar și pot permite virusului să se manifeste. De asemenea, dacă micuțul atinge o suprafață contaminată, cum ar fi mânerul unei uși atins anterior de o persoană răcită, apoi își duce mâna la gură sau la ochi, riscul de îmbolnăvire crește.

Căciula și fularul pe gură: necesare sau nu?

Un alt mit des întâlnit este ideea că cea mai mare pierdere de căldură are loc prin cap, motiv pentru care părinții insistă ca cei mici să poarte căciuli groase. Deși căciula ajută la menținerea căldurii corpului, pierderile de căldură nu sunt semnificativ mai mari la nivelul capului decât în alte zone ale corpului.

În ceea ce privește fularul tras peste gură și nas, acesta poate avea efecte nedorite. Respirând printr-un fular ud, copilul inhalează aer umed și rece, ceea ce poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor respiratorii. Specialiștii recomandă purtarea unui fular pe gât, dar fără a acoperi gura și nasul.

Vântul poate provoca otită?

Ideea că vântul sau curentul de aer provoacă otită este un alt mit des întâlnit. Otita este, de fapt, o infecție a urechii, care apare cel mai adesea în urma unei răceli sau a unei infecții respiratorii. Vântul, în sine, nu poate cauza această afecțiune.

În schimb, dacă un copil este deja răcit și are secreții nazale abundente, acestea pot ajunge în urechea medie și pot favoriza apariția otitei. Pentru a preveni astfel de probleme, este importantă igiena nazală, nu evitarea curentului de aer.

Este periculos să mănânci zăpadă?

Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri ale copiilor iarna este să guste din zăpadă. Mulți părinți se tem că acest lucru ar putea provoca dureri în gât sau alte probleme de sănătate. În realitate, durerea în gât este cauzată de infecții virale sau bacteriene, nu de consumul unor alimente reci.

Desigur, zăpada nu este lipsită de riscuri. Deși pare curată, ea poate conține particule de praf, poluanți sau bacterii. Așadar, deși nu este periculos ca un copil să guste ocazional din zăpadă, este important ca acest obicei să nu devină unul frecvent.

Joaca în zăpadă – sănătoasă sau periculoasă?

În loc să fie considerată o activitate riscantă, joaca în aer liber ar trebui încurajată. Expunerea la aer rece poate avea beneficii importante pentru sănătatea copilului, întărindu-i sistemul imunitar și contribuind la o mai bună circulație sanguină.

Pentru ca micuțul să se bucure de iarnă în siguranță, părinții ar trebui să acorde atenție echipamentului adecvat: haine călduroase, impermeabile, mănuși și încălțăminte potrivită. Dacă este îmbrăcat corespunzător, copilul poate petrece ore întregi afară fără riscuri majore.

Joaca în zăpadă nu este periculoasă dacă sunt respectate câteva măsuri simple. Frigul nu provoacă răceli, vântul nu cauzează otită, iar gustarea ocazională a zăpezii nu va duce la dureri în gât. Cel mai important lucru este ca părinții să fie informați corect și să încurajeze activitățile în aer liber, care sunt esențiale pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Violeta a dat din casă! Ce a spus despre Andreea Marin, vedeta a rămas fără...
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Ce sunt obligați să facă pensionarii până la 31 martie, ca să nu piardă pensia...
Ce face Daciana Sârbu, la două luni de la anunțul divorțului de Victor Ponta. I-a...
Acasă la Anca Țurcașiu. Cum arată cochetul apartament din Panduri al artistei / FOTO
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
VIDEO Cezar Ionașcu, despre relația cu soția lui, Oksana! "Nu suntem cuplul ideal!"
Horoscop 21 Martie 2025. Astazi Leii trebuie sa aiba grija la comportament, Gemenii ar trebui...
Marea răsplată astrală! Cine dintre zodiile de foc este pe cale să-și transforme viața radical?
Vlăduța Lupău, în cel mai mic costum de baie, pe plajele din Dubai. Sutienul i-a...
Momente cumplite pentru Raluca Bădulescu la filmările Asia Express 2025. Cu ce grave probleme de...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Boala care a băgat spaima în locuitorii din Bistriţa-Năsăud. Autoritățile sunt în alertă
Cum supraviețuiesc crocodilii, cei mai puternici prădători de apă dulce
Justiția îi dă peste cap planurile lui Dan Bittman! Cu ce probleme legale se confruntă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *