În fiecare an, gospodinele pregătesc delicioasa zacuscă de vinete pentru sezonul rece. Acest preparat este foarte apreciat de toată lumea și se face extrem de ușor. Totuși, zacusca de vinete poate prinde gust de acru dacă nu se ține cont de anumite trucuri atunci când o pregătiți. Iată ce să faci neapărat dacă se acrește zacusca!
Toamna, gospodinele fac conservele pentru iarnă, iar zacusca nu lipsește, acesta fiind unul dintre preparatele gustoase pregătite cu mult drag. Cu toate acestea, cea mai obișnuită problemă semnalată are legătură cu gustul ei. Există situații când zacusca se acrește. Nu vă panicați, există câteva remedii prin care o puteți salva!
Pentru ca zacusca să reziste toată iarna și să nu se strice, există câteva trucuri esențiale pe care este bine să le urmați.
De regulă, zacusca se acrește din cauza acțiunii bacteriilor care se dezvoltă în borcan atunci când acesta nu este păstrat în condiții optime. De aceea, trebuie să aveți grijă unde depozitați borcanele de zacuscă.
Citește și: Cât se fierb castanele. Ce să faci cu ele înainte de a le pune la fiert. Secretul pentru a se găti perfect
În plus, zacusca trebuie păstrată în borcane curate și uscate, închise ermetic, într-un loc răcoros și ferit de razele solare. Dacă s-a întâmplat să se acrească, zacusca poate fi salvată adăugând puțină lămâie sau oțet în compoziția ei. În caz contrar, dacă zacusca este acidă, recomandat este să o aruncați!
Pentru ca zacusca să iasă delicioasă, legumele pe care alegeți trebuie să fie coapte în prealabil și curățate foarte bine de coji și semințe, mai apoi lăsate la scurs. Este recomandat să folosiți bulion în loc de roșii proaspete, deoarece roșiile proaspete au o cantitate mai mare de apă. Nu este bine să folosiți suc de roșii din comerț, pentru că riscați ca aceasta să se strice destul de repede.
O altă frecventă pe care gospodinele o fac este adăugarea apei în vasul în care fierbe zacusca. Datorită apei, zacusca poate fermenta și poate avea un gust neplăcut atunci când deschideți borcanul. Trebuie precizat că legumele își vor lăsa singure apă în timp ce se gătesc.
De asemenea, zacusca se prepară într-un tuci sau o oală antiaderentă, mai ales dacă o preparăm pe aragaz. Pentru un gust mai aromat, puteți fierbe zacusca afară, la foc de lemne.
După ce ați pus zacusca în borcane, le puteți fierbe într-o baie de aburi, pentru a le conserva mai bine și pentru a evita să se strice în timp. O greșeală majoră pe care gospodinele o fac constant este legată de timpul de fierbere. Așadar, zacusca nu trebuie să fie lăsată pe foc nici prea puțin timp, dar nici prea mult timp.
„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahăr”, mărturisea bucătarul de la Mănăstirea Dervent, călugărul Efrem.
Citește și: Cum faci zacuscă de ciuperci. Cât se fierbe ca să iasă gustoasă